"Ons doel? Geen biogas meer verspillen in Nederland"

Gepubliceerd op:
15 september 2022
Laatst gecontroleerd op:
7 oktober 2022

Waterzuiveringsinstallaties produceren een flinke hoeveelheid biogas. Meer dan zij kunnen verbruiken. Wat overblijft, fakkelen ze af. "Eeuwig zonde", vindt Jan Willem Eising. Hij is medeoprichter van Gashouders, de start-up die in 2021 een nominatie ontving voor de Jan Terlouw Innovatieprijs. "Wij verzamelen die restjes biogas en leveren dat aan bouwplaatsen."

Jan Willem Eising, medeoprichter Gashouders

Restjes biogas voor de bouw… Wat moeten we ons daarbij voorstellen? "Het biogas dat de waterzuiveringsinstallaties in Nederland produceren, kunnen ze niet altijd gebruiken. Bijvoorbeeld doordat er op dat moment, op die plek geen gas nodig is", begint Jan Willem Eising. "Terwijl er op andere plekken juist een grote behoefte is aan duurzame energie. En dus verzamelen wij dat overtollige biogas en leveren wij dat aan bijvoorbeeld bouwplaatsen, waar ze staan te springen om een duurzaam alternatief voor diesel."

Unieke methode

Het idee ontstaat in 2019. In 2020 test het bedrijf de innovatie in het lab en in 2021 is de installatie er al. "Voor ons concept is het essentieel dat we de restjes biogas op een betaalbare manier kunnen opslaan en vervoeren. Daarvoor ontwikkelden wij met succes een methode."

Gashouders op bouwplaats

Die methode is nieuw, uniek in de wereld. Toch vragen de pioniers niet direct een octrooi aan. "We dachten niet dat het octrooiwaardig was", vertelt Jan Willem. "Wat we doen is uniek, maar we betwijfelden of de technologie dat was. Tot ik in 2020 tijdens innovatiefestival The Future of Us aan het denken werd gezet door een octrooiadviseur van Octrooicentrum Nederland."

Voorsprong borgen met octrooi

Gashouders gaat in gesprek met Octrooicentrum Nederland en krijgt hulp bij hun zoektocht in de octrooidatabanken. Dan blijkt dat het de moeite waard is om een octrooi aan te vragen op de methode. Jan Willem: "We zijn inmiddels ook bezig met een Europees octrooi. Het is fijn dat onze voorsprong geborgd is. Dankzij deze rust kunnen we ook opener zijn naar mogelijke partners."

Die openheid is belangrijk voor Gashouders, want ze willen graag een landelijk dekkend netwerk. "Zodat we in Nederland straks geen biogas meer verspillen", zegt Jan Willem. "Daarvoor is het noodzakelijk om goede samenwerkingspartners te vinden."

Meerwaarde Jan Terlouw Innovatieprijs

"Je kunt als start-up heel druk zijn met de diverse prijzen en awards. Het is dus belangrijk kritisch te zijn of deelname echt iets oplevert", vindt Jan Willem. "Onze nominatie voor de Jan Terlouw Innovatieprijs leverde zichtbaarheid op in onze regio, hielp om ons netwerk uit te breiden en vergrootte onze geloofwaardigheid. Voor ons persoonlijk was het een bevestiging dat we met het juiste bezig zijn. Deelname is dus zeker een aanrader."

The Future of Us

Innovaties die de toekomst een boost geven, zijn belangrijker dan ooit. Daarom reikt Kiemt jaarlijks de Jan Terlouw Innovatieprijs en de Ambitieprijs uit aan de meest innovatieve en duurzame ondernemers van Oost-Nederland. Op 6 oktober maakte Jan Terlouw de winnaars van 2022 bekend tijdens innovatiefestival The Future of Us.

Bent u tevreden over deze pagina?