"Geen gepuzzel meer met regeltjes: de Exportwijzer brengt duidelijkheid"

Gepubliceerd op:
8 juli 2021

Als exporteur zit u niet te wachten op gepuzzel met regeltjes. Daarom ontwikkelden RVO, KVK en de Douane in 2021 een aanvullende module voor de Exportwijzer. Daarin vindt u als ondernemer alle informatie over wet- en regelgeving bij export, binnen of buiten de EU.

Thorvald van KVK, Christian van RVO, en Simone van de Douane geven een toelichting op de module.

"De nieuwe tool werkt als een checklist waar je in eenvoudige stappen doorheen gaat."

Thorvald Lutje Beerenbroek
Product Owner Content bij KVK

Met de Exportwijzer, die in 2020 door RVO werd ontwikkeld, vind je als ondernemer stapsgewijs je weg wanneer je wilt gaan exporteren. Je vind er bijvoorbeeld informatie rondom jouw beoogde exportmarkt, het leggen van contacten met (internationale) zakenpartners en het benutten van financieringsmogelijkheden bij export.

Omdat uit onderzoek bleek dat ondernemers informatie misten over wet- en regelgeving, is de Exportwijzer in 2021 uitgebreid met een module hierover. De tool is daarmee vooral handig voor startende exporteurs én exporteurs die zich richten op een nieuw land. Bijvoorbeeld wanneer je als ondernemer al zakendoet in de EU en nu buiten de EU gaat exporteren.

Bouwen in de lockdown

In de lockdownperiode bouwden RVO, KVK en Douane de nieuwe Exportwijzer-module.

Christian Kole, contentspecialist bij RVO, en Simone Ndiaye-Van den Berg, coördinerend adviseur dienstverlening bij de Douane, waren nauw betrokken bij de ontwikkeling ervan. Christian: "We zijn gaan bouwen op basis van ondernemersvragen." Simone vult aan: "We hadden een gezamenlijk doel: het versterken van de concurrentiepositie van de EU en van Nederland in het bijzonder. Stap voor stap kwamen we steeds verder."

Bundelen van expertises

De kracht van de Exportwijzer zit in de combinatie van expertises die de partners in huis hebben. "We hebben alle drie onze eigen expertise en identiteit", vertelt Thorvald van KVK. "De Douane richt zich op controles van goederen, RVO is sterk in landeninformatie en KVK heeft veel kennis rondom zaken als btw. Daarnaast richt RVO zich primair op export, KVK op import. De Douane richt zich op beiden, maar alléén bij het passeren van de EU-buitengrens. Door onze krachten te bundelen, hebben we elkaar kunnen versterken."

De module rondom wet- en regelgeving die uit deze samenwerking is ontstaan, sluit meer aan bij de belevingswereld van de ondernemer. "De tool gaat uit van het kennisniveau van de ondernemer. Zo kom je snel uit bij de juiste informatie," vertelt Christian. Simone: "De tool bundelt daarbij informatie die je anders versnipperd aantreft, bij verschillende instanties."

"We willen het leven van de ondernemer gemakkelijk maken."

Christian Kole
contentspecialist bij RVO

Christian ziet dat de partners steeds slimmer worden in het doorverwijzen naar elkaar. RVO is ook aangesloten op het bredere Netwerk Internationaal Ondernemen. Bij de deelnemende organisaties van dat netwerk is een grote hoeveelheid informatie over internationaal ondernemen aanwezig. Deze informatie wordt beschikbaar gesteld via de website www.internationaalondernemen.nl, vertelt Christian: "We willen het leven van ondernemers zo gemakkelijk mogelijk maken."

Doe de Exportwijzer en laat ons weten wat u er van vindt!

Staat u op het punt om te gaan exporteren of om uw export uit te breiden naar nieuwe landen? Check de Exportwijzer zelf. Laat ons via de 'Uw mening'-button aan de rechterkant weten wat u ervan vindt!

Heeft u vragen over de Exportwijzer?

 

RVO en Partners en #hetNetwerkEffect

Naast Exportwijzer werken RVO, KVK en de Douane vaker samen, bijvoorbeeld aan het Brexitloket. Daarnaast hebben RVO en KVK samen het Informatiehuis ontwikkeld. Dat is een platform waar up-to-date landeninformatie op één plek wordt opgeslagen en op meerdere platformen wordt ontsloten, zoals op het Ondernemersplein (KVK) en RVO.nl. Steeds meer partners sluiten zich bij het Informatiehuis aan.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?