"Geen transport, maar topsport om dit dagelijks voor elkaar te krijgen"

Gepubliceerd op:
1 september 2022

Nederlandse bloemen, aardappelen, groente en fruit vinden via het gekoeld transport van Freight Line Europe dagelijks hun weg naar Groot-Brittannië. Jarenlang verloopt dat voorspoedig, totdat Brexit de transporteur opzadelt met een enorme administratieve last. Freight Line Europe moet flink investeren in de automatisering van processen. Daarnaast gaat het bedrijf op zoek naar nieuwe afzetmarkten, onder andere met steun van het EU-Handelsprogramma.  

Freight Line Europe heeft zich gespecialiseerd in internationaal koeltransport. Het bedrijf bedient klanten 24/7 vanuit een gloednieuw en temperatuur-gecontroleerd bedrijfspand in Maasdijk en vanuit een zelfstandig opererende vestiging in het Britse Felixstowe.

Transport naar Groot-Brittannië complexer

Bij de transporteur komen dagelijks vroeg in de ochtend orders binnen die vaak nog diezelfde nacht afgeleverd moeten zijn. "We halen het op, groeperen het, regelen de douaneformaliteiten en 's nachts is alles afgeleverd", vertelt sales manager Viktor Vijverberg met gepaste trots.

Hij legt uit dat dit niet vanzelfsprekend is, want het transport naar Groot-Brittannië is een stuk complexer geworden sinds de invoering van douane-eisen. "Voorheen vervoerden we een pallet met groenten en vulden 'groenten' in. Nu moeten we productcodes, het gewicht, de handelsfacturen, de oorsprong van een product én internationale codes verwerken."

"Het voelt allemaal vrij omslachtig" vult financieel directeur Edwin Zuijderwijk aan. "We zijn een totaal andere dienstverlener geworden: van transporteur naar specialist in douanezaken. Brexit heeft ons genoodzaakt om flink te investeren in automatisering." Zuijderwijk is ook trots op het personeel. "Het is bijzonder hoe we dit met hetzelfde team voor elkaar hebben gekregen. Petje af voor iedereen." Inmiddels heeft het bedrijf zijn douaneprocessen geautomatiseerd. "We zijn klaar voor de toekomst". 

Op zoek naar nieuwe afzetmarkten

Naast het automatiseren van de processen heeft Freight Line Europe ook nieuwe afzetmarkten ontdekt. Het werkgebied heeft zich inmiddels uitgebreid naar Frankrijk. "We zagen Brexit aankomen en wilden niet langer afhankelijk zijn van Groot-Brittannië." zegt Zuijderwijk. "Door het wegvallen van concurrentie ontstond er voor ons ruimte binnen de Franse markt."

Het EU-Handelsprogramma ondersteunt bedrijven die geraakt zijn door Brexit. Zij krijgen tot eind 2023 de kans om op kosten van het programma – zonder verplichtingen – nieuwe en bestaande afzetmarkten te ontwikkelen. Zo kunnen deelnemers op internationale vakbeurzen staan, of meegaan op handelsmissies. Daarnaast kunnen zij netwerken en kennisdelen in een besloten community. Het aanbod van trainingen en opleidingen biedt hen de mogelijkheid om hun  exportkennis te vergroten. Het EU-Handelsprogramma wordt gefinancierd door de Europese Unie.

Freight Line Europe heeft zich onlangs ook aangemeld voor het EU-Handelsprogramma. Zuijderwijk hoopt zo een impuls te geven aan de internationale ambities van het bedrijf: "Via het programma kunnen we nog meer inzicht krijgen in onbenut exportpotentieel. Maar het aantrekkelijkst van het programma vinden we de community. Het delen van kennis en kunde is voor ons belangrijk. In het ideale geval ontstaan er mooie samenwerkingen."

Verleg ook uw grenzen met het EU-Handelsprogramma

Raakt Brexit ook uw bedrijf? Bekijk dan hoe u zonder extra kosten uw grenzen kunt verleggen met het EU-Handelsprogramma. Check op www.rvo.nl/eu-handelsprogramma hoe u in aanmerking komt. 

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?