Gemeente Hoorn: "We willen bouwplannen versnellen"

Gepubliceerd op:
28 oktober 2020

Hoorn heeft jong en oud veel te bieden. Toch vergrijst de stad, mede door het eenzijdige aanbod van woningen. Om voor een doorbraak in de woningmarkt te zorgen nodigt de gemeente alle bouwpartijen aan tafel. Onder leiding van het Expertteam Woningbouw bespreken ze alle mogelijkheden om bouwprojecten te versnellen.

Hoorn verwacht dat over 10 jaar 30% van de inwoners 65 jaar of ouder is. "Voor een goed functionerende stad hebben we echter een betere demografische balans nodig", zegt Peter Entius, strategisch manager gemeente Hoorn. "Een van de manieren is een gevarieerder woningaanbod." Volgens de woonvisie van de gemeente zullen er dit decennium elk jaar ongeveer 500 woningen bij moeten komen. "We willen bouwplannen daarom versnellen."

500 woningen per jaar

"We nodigen sinds eind 2019 alle bouwpartijen aan tafel", zegt Entius. "We bespreken hun plannen: wat gaan ze echt realiseren, waar lopen ze tegenaan? Hoe zorgen we dat bouwpartijen niet tegelijk veel dezelfde woningen bouwen, waardoor de marktwaarde daalt? Als gemeente kijken we ook naar onszelf. Valt er bijvoorbeeld tijd te winnen in vergunningsprocedures?"

Ervaring met Expertteam Woningbouw

Het idee om aan tafel te zitten met alle bouwpartijen komt uit Alkmaar. Entius vertelt: "Het is opgezet door Martin Bosch, Woningmakers en Jos Feijtel van het Expertteam Woningbouw. We huurde het Expertteam Woningbouw in omdat daar veel ervaring zit. Als onafhankelijk expert kan het Expertteam de gesprekken aan tafel goed leiden, goed doorvragen en brengt het team interessante cases uit andere delen van Nederland in. Want het versnellen van bouwplannen speelt landelijk."

Ideeën voor versnellen bouwplannen

De gesprekken onder leiding van het Expertteam hebben nu al tot interessante ideeën geleid. Entius: "We denken er bijvoorbeeld aan om een markt in het gemeentehuis te organiseren waarin de bouwplannen tegelijk gepresenteerd worden. Dat zorgt voor inzicht bij de politiek en voor politieke duidelijkheid in de markt. En we onderzoeken met het Expertteam hoe strikt of soepel wij de regelgeving kunnen hanteren. Waar is een aanbestedingsprocedure nodig en waar kun je één-op-één-afspraken maken?"

Adviezen voor bouwprojecten

Het Expertteam Woningbouw blijft nog een paar maanden de gesprekken leiden. "Daarna willen wij zo ingewerkt zijn, dat wij het zelf kunnen. Tot die tijd profiteren we dankbaar van de  kennis van het Expertteam. En wie weet volgt er nog advies om een concreet bouwproject te versnellen.", aldus Entius.

Meer weten?

Expertteam Woningbouw

 

Meer weten over het Expertteam Woningbouw?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?