Grondwater en slim meten: zo teel je aardappels in de woestijn
Het klinkt vrij onwerkelijk, aardappels telen in de woestijn in Algerije. En daarbij ook nog eens water besparen. Toch kan het, door een Nederlands project dat druppelbewatering combineert met innovatieve meettechnieken. Het project geeft boeren elke dag toegang tot onbeperkte data over de grondwaterstand, het zoutgehalte en de weersvoorspelling, ondersteund door satellietfoto's. Ze besparen hierdoor maar liefst 53% water.
Doordat er steeds minder oppervlaktewater is, zijn boeren afhankelijker geworden van grondwater. Maar ook op deze waterbron moeten ze zuinig zijn. Wereldwijd staat het grondwaterpeil steeds lager. Klimaatverandering leidt tot meer en langere periodes van droogte, waardoor grondwater minder en langzamer wordt aangevuld. Doordat de bodemkwaliteit afneemt, neemt de kans op overstromingen bij regen juist toe. De gevolgen zijn groot: slechtere oogsten, voedseltekorten, vaker overstromingen en te weinig kwalitatief drinkwater voor miljoenen mensen.
Advies via smartphone
In Algerije zorgt de vele droogte voor een slechtere oogst van gewassen. Met financiering van het RVO-programma 'Partners voor Water' hebben de Wageningen Universiteit, de Algerijnse El Qued-universiteit en het bedrijf Aquagri de handen ineen geslagen. Een mix van technieken maakt aardappelteelt én waterbesparing in de woestijn mogelijk. Naast gerichte bewatering met druppels, verbinden ze geografische data aan data uit het aardappelveld met sensortechnologie.
Onno Schaap van Aquagri vertelt hoe boeren met hun meetapparatuur grondwater slim kunnen inzetten. "Ons systeem maakt elke dag een plan. Zoveel moet je irrigeren op basis van de weersvoorspelling. Boeren lezen deze adviezen via hun smartphone en besparen hierdoor meer dan 50% water."


Ook in Nederland slim omgaan met water
De resultaten in Algerije zijn ook relevant voor de Nederlandse landbouw, nu droogte ook hier steeds meer voorkomt. In de provincie Zeeland is er bijvoorbeeld een groot zoetwaterprobleem, en juist daar worden veel aardappelen verbouwd.
Onno: "Dat wat we in Algerije hebben gedaan, kan ook in Nederland. Vroeger zag niemand het nut in van druppelirrigatie. De opbrengsten van de oogsten waren groot, de winstmarges waren hoog en niemand maakte zich druk. Nu is de situatie anders en moeten we slim omgaan met water. De nieuwe mogelijkheden van beschikbare data helpen daarbij."
Meer weten?
- Lees meer over het programma Partners voor Water van RVO.
- Organisaties kunnen een zogenaamde grondwatertool gebruiken, ontwikkeld door RVO en Acacia Water. Deze tool zorgt dat u de juiste informatie verzamelt door de juiste vragen te stellen. De tool is ontwikkeld met Subsidie van het programma Fonds Duurzaam Water (FDW) van RVO en is gratis en voor iedereen te gebruiken.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken