Het doolhof van de Europese wet- en regelgeving: RVO helpt!

Gepubliceerd op:
3 februari 2021

Coram maakt badkameraccessoires en is het moederbedrijf achter de merken Geesa, Tiger, Sealskin en Impey. Het bedrijf klopte meerdere malen aan bij het Enterprise Europe Network (EEN) voor advies over Europese wet- en regelgeving.

Coram

Ondernemers kunnen bij EEN terecht voor advies over zakendoen in de EU en voor lastige zaken rondom compliance en regelgeving. Compliancy is de naleving van relevante wet- en regelgeving, en het werken volgens door een organisatie zelf opgestelde normen en regels.

Op zoek naar een oplossing

In het voorjaar van 2019 begon Diane Zaky-Meester als Quality Manager Compliance bij Coram. In het eerste jaar bracht ze het volledige assortiment van Coram in kaart. Ook bekeek ze of alle producten voldeden aan de regels op het gebied van productveiligheid. Zaky-Meester: "Dat is een hele klus, want Coram heeft een heel breed assortiment: van toiletbrillen tot douchecabines en van badkameraccessoires tot wastafels. En die producten verkopen we overal in Europa. Als een product niet helemaal blijkt te voldoen aan de regels, ga ik op zoek naar een oplossing."

Verkoop aan Poolse bouwmarkten

Zo verkoopt Coram bijvoorbeeld douchesets met ingebouwde thermostaatkraan aan Poolse bouwmarkten. Die klanten willen graag een verklaring van Coram dat de artikelen aan de Poolse wetgeving voldoen. Zaky-Meester: "Dan moet ik me gaan verdiepen in de Poolse wetgeving, en wat voor soort verklaring de klant precies wil. RVO wees mij op het bestaan van EU-verordening 2019/515 en de daarbij horende Mutual Recognition Declaration. Daarmee kunnen wij de artikelen naar de Poolse markt brengen."

"Het is echt een doolhof aan Europese en Nationale wetgeving. Maar RVO hielp mij op weg."

Doolhof

Coram heeft het EEN-netwerk van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vaker ingeschakeld om op het goede pad te komen bij compliance- en wetgevingsonderwerpen, vertelt Zaky-Meester. "RVO geeft advies over de eisen waaraan we moeten voldoen en hoe we voorschriften moeten interpreteren. De wetgeving is namelijk niet altijd duidelijk." Door het diverse assortiment en de vele afzetmarkten van Coram heeft Zaky-Meester een uitdagende functie. "Het is echt een doolhof aan Europese en nationale wetgeving, dat stukje bij beetje duidelijker wordt."

Hulp van RVO

Zaky-Meester stuitte op RVO na een zoektocht op Google. De eerste vragen die ze aan RVO stelde, gingen over de richtlijnen voor veiligheidsgrepen voor badkamers. Die vielen voorheen onder de richtlijnen voor medische hulpmiddelen. "Maar omdat er verandering van de wetgeving zat aan te komen, vroeg ik me af welke richtlijnen daarna van toepassing waren op de grepen. RVO hielp mij op weg door te wijzen op adviesdocumenten die op webpagina's staan, die je anders niet zo snel zult vinden. De samenwerking met RVO ervaar ik als heel prettig en duidelijk."

Meer informatie

Heeft u interesse? Meld uw bedrijf dan aan via www.enterpriseeuropenetwork.nl of zoek een zakenpartner in onze database.

Vragen over Enterprise Europe Network?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?