"Het is een unieke functie. Ik ben een intern adviseur en controleur tegelijkertijd"

Gepubliceerd op:
12 februari 2021

"Ik ben zacht op de relatie en hard op de inhoud", zegt registeraccountant José Koenen. "Als het om inhoudelijke vraagstukken gaat dan neem ik geen blad voor mijn mond. Van mij wordt een kritische, onafhankelijke blik verwacht."

José werkt sinds 2019 bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De vacature voor registeraccountant trok meteen haar aandacht. Solliciteren was een goede zet, want haar werk is tot op de dag van vandaag niet saai te noemen.

Unieke functie

Banken, verzekeraars en pensioenfondsen: José heeft bij grote financials als intern en extern accountant gewerkt. "Maar een baan als deze ben ik niet eerder tegengekomen", zegt ze. "Het is een unieke functie. Ik ben een intern adviseur en controleur tegelijkertijd."

Samen met 2 collega's waarborgt José de kwaliteit van de hele afdeling Financiën en Control. Verbeteren en ontwikkelen staat bij de financiële afdeling hoog in het vaandel. Zo hoog, dat er een apart cluster is opgezet: cluster kwaliteitsborging.

Breed werkveld

José geeft aan dat de veelzijdigheid binnen de functie haar enorm aantrekt: "Wij signaleren knelpunten, stellen kritische vragen en komen samen met de collega's binnen de organisatie tot een oplossing. De speerpunten voor dit jaar zijn het verbeteren van managementinformatieprocessen en datamining. Erg boeiende onderwerpen om aan te werken."

Naast procesverbetering doet het cluster dienst als vraagbaak voor financiële vraagstukken binnen RVO en is het verantwoordelijk voor de jaarrekening. "Wij leveren de stukken voor controle van de auditor op, doen een integrale review en stellen de jaarrekening op. Er zijn periodes in het jaar dat we hier druk mee bezig zijn, vooral in de weken voor de afronding van de jaarrekening. Het is een enorme klus. Op het resultaat mogen we trots zijn", aldus José.

Werken voor RVO

RVO is een grote organisatie met een hoge omzet. In opdracht van verschillende ministeries voert RVO regelingen uit. "Hierdoor hebben we te maken met veel specifieke regelgeving en dat zien wij ook terug in de financiële administratie. Het zorgt voor een hoge complexiteit aan vraagstukken. Complexer dan in andere organisaties met dezelfde omvang. Dit vind ik zelf erg uitdagend."

Door de veelzijdigheid en complexiteit van de functie is volgens José intensief samenwerken met haar cluster een vereiste: "We hebben meerdere momenten per dag contact. Dat is fijn, want hierdoor kunnen we ons snel buigen over vaktechnische vraagstukken." Naast haar cluster heeft ze veel contact met andere collega's binnen de afdeling Financiën en Control: "De afdeling bestaat uit ongeveer 150 collega's, met zo'n 80 collega's is er regelmatig contact. Hierdoor werk ik met een diversiteit aan mensen en disciplines. Dat is enorm leuk!"

Wat kun jij doen bij RVO?

Wil jij net als José ook registeraccountant bij RVO zijn? Bekijk dan de openstaande vacature en jouw mogelijkheden op Werken bij RVO.

Vragen?

Neem contact op met het Servicepunt Werken. Dat kan via solliciterenrvo@rvo.nl.

Bent u tevreden over deze pagina?