"Het gebruik van een 3D-printer leverde een CO₂-reductie van 40% op"

Gepubliceerd op:
7 december 2020

Wat zou een aparte vergaderruimte toch ideaal zijn. Deze wens van Marjo Prigge, eigenares van bed-and-breakfasthotel De Slaapfabriek, mondde uit in het eerste commercieel op locatie 3D-geprinte gebouw van Europa: De Vergaderfabriek. Marjo en haar man Arvid vertellen: "Zonder de investeringsregelingen van RVO was dit voor een kleine onderneming als de onze financieel onhaalbaar."

De Vergaderfabriek is niet alleen een inspiratiebron op het gebied van duurzaamheid en ondernemerschap. Ook bieden Marjo en Arvid een nieuwe manier van vergaderen aan, waarin alle zintuigen worden geprikkeld. Om dit te realiseren, daagden ze in 2016 bouwend Nederland uit om met een voorstel te komen.

Beton, hennep en melkzuur

Om de vergaderruimte van de grond te krijgen, werkten 25 bedrijven samen. Zij gebruikten daarvoor duurzame materialen en nieuwe technieken. Zo zijn de wanden met kalkhennep gestuct en zijn de isolatiekorrels in de wand van melkzuur. Met een 3D-printer is het betonmortel, laag op laag, op locatie aangebracht. Op die manier werd zo min mogelijk materiaal verspild en waren er geen limieten wat betreft de vorm van het gebouw. "Ook kan het gebruikte materiaal voor 75% worden hergebruikt. En vergeleken met de traditionele manier van bouwen, levert het gebruik van een 3D-printer een CO2-reductie van 40% op."

RVO, kom eens langs

Om De Vergaderfabriek financieel rond te krijgen, gingen Marjo en Arvid op zoek naar investeringsregelingen. Maar de bestaande regelingen bleken niet altijd aan te sluiten op zo’n innovatief gebouw. Marjo en Arvid ondervonden dit toen ze De Vergaderfabriek wilden laten certificeren voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). "Door het vernieuwende ontwerp en materiaalgebruik bleek het erg ingewikkeld om aan te tonen hoe duurzaam het gebouw precies is. En omdat het afweek van de meeste standaarden, vielen we in eerste instantie buiten de boot."

Daarop nodigden het stel RVO uit om eens langs te komen. Tijdens dit bezoek bleek al snel dat het gebouw in aanmerking kon komen voor 'code A 0001' op de Milieulijst. Deze code is speciaal voor ondernemingen die een milieuvriendelijke techniek inzetten die nog niet eerder in Nederland is gebruikt. "Zo konden we toch profiteren van de fiscale voordelen van de MIA en Vamil."

Vraag hulp

Marjo en Arvid adviseren andere ondernemers dan ook om contact op te nemen met RVO als zij gebruik willen maken van deze regelingen. Of wanneer ze twijfelen of zij in aanmerking komen hiervoor. Marjo: "Als ondernemer wil je zoveel mogelijk zelf doen en niet afhankelijk zijn van anderen. Maar durf ook om hulp te vragen. Daar kun je juist profijt van hebben."

Meer weten?

Meer informatie over MIA\Vamil.

Vragen over MIA\Vamil?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?