Het geheim van het beste paard van stal
Als startend ondernemer kun je natuurlijk niet genoeg reclame maken voor je eigen bedrijf. Maar is het wel zo handig om met anderen te praten over jouw innovatieve ideeën? Stel je voor dat iemand jouw idee op de markt brengt. Dat is precies wat dierenarts en oprichter van Ipos, Menke Steenbergen, wilde voorkomen. Gelukkig kon ze op tijd bescherming aanvragen voor haar uitvinding: een speciale sensor die blessures bij paarden voorkomt.

Paardensport is een bijzondere sport, vertelt Steenbergen: "Je vraagt namelijk geen topprestatie van je eigen lichaam, maar van het lichaam van een paard. Maar als ruiter voel je niet wat het paard voelt. Dan is het heel logisch om daar technologie voor in te zetten." Die technologie is een sensor die aan de teugels wordt bevestigd. De sensor detecteert bewegingsafwijkingen die een aanwijzing kunnen zijn voor blessures. En dat zie je terug in de app die met de sensor is verbonden.
Concurrent op de markt met jouw idee
Uit enthousiasme sprak Steenbergen met anderen over haar idee om de communicatie tussen ruiter en paard te verbeteren. Vooral met collega-dierenartsen, om allerlei data te vergelijken. Opeens zag ze een concurrent op de markt komen, die ze misschien wel op ideeën had gebracht. Die concurrent zou toch niet met háár idee de wereld gaan veroveren? Hoog tijd om advies in te winnen bij Octrooicentrum Nederland.
Slim beschermen
Algemene ideeën, zoals het concept sensor met een app voor de paardensport zijn niet te beschermen. Maar wat valt er dan wél te beschermen? De octrooiadviseurs van Octrooicentrum Nederland bekeken samen met Steenbergen wat er in octrooidatabanken al was beschermd. En ze dachten met haar mee over verschillende beschermingsvormen. Gelukkig bleek dat Steenbergen een aantal onderdelen van haar uitvinding kon beschermen:
- nieuwe techniek - met een octrooi;
- broncode van software - met auteursrecht;
- de naam en het logo van Ipos - met merkenrecht.
En daarmee kon Steenbergen aan investeerders laten zien dat ze een goede uitvinding in handen had.
Lees meer over octrooi, auteursrecht en merkenrecht.
Geheimhouding is ook bescherming
Geheimhouding is ook een vorm van bescherming. Bijvoorbeeld een bedrijfsgeheim waarbij de broncode van software nooit wordt gedeeld. Steenbergen kwam erachter dat ze het beste kon werken met geheimhoudingsverklaringen, of NDA’s (Non-Disclosure Agreements). Bij octrooiaanvragen speelt geheimhouding trouwens ook een rol: je technische uitvinding mag niet openbaar bekend zijn tot het moment van de aanvraag.
Lees meer over geheimhouding.
Meer weten over maatwerkbescherming?
- Bekijk in de videoserie IE on tour hoe andere ondernemers hun ideeën beschermen.
- Bekijk het verhaal van Steenbergen in de video van Ipos Technology:
De octrooiadviseurs van Octrooicentrum Nederland denken graag met je mee over de beste bescherming van jouw innovatie. Gratis, onafhankelijk en vertrouwelijk. Kijk maar eens op de website hoe wij jou kunnen helpen.
Vragen over octrooien?
Bel 088 042 42 42 (kies 3 en dan 1)