Het verwezenlijken van de inkoopbehoeften van de klant

Gepubliceerd op:
29 oktober 2019

Interview met Cheryll Lieveld, inkoper bij het Inkoopplein.

Wat doe je bij RVO?

Ik ben inkoper bij het Inkoopplein, sinds 2018. Hiervoor heb ik gewerkt bij de gemeente Rotterdam. Dat was na mijn studie Facility Management aan de Haagse Hogeschool. Ik heb 2 minors gedaan en daaruit bleek dat Inkoop het beste bij mij past. De vacature bij RVO zag ik toevallig. Het leek me een interessante organisatie met een breed, nationaal en internationaal werkterrein.

Mijn eerste indruk van RVO was een moderne omgeving met een open cultuur. Bij mijn sollicitatiegesprek was er meteen een klik. Ik had er een goed gevoel bij!

Wat is je rol bij het inkoopproces?

Dagelijks heb ik bij het Inkoopplein te maken met inkoopaanvragen voor goederen en diensten tot € 25.000 en verzorg ik voor 2 accountteams de inkopen binnen raamovereenkomsten zonder limiet. De inkoopcategorieën zijn uiteenlopend, van evenementen en onderzoeken tot aan borrels en diners. Mijn uitdaging ligt in het verwezenlijken van de inkoopbehoeften van de klant.

Ik haal voldoening uit mijn werk door te zoeken naar een passende oplossing binnen de gestelde kaders. Vorig jaar heb ik 463 inkoopdossiers behandeld en er komen er steeds meer bij. Naast de reguliere inkoopaanvragen doe ik ook inhuuraanvragen en verlengingen en inkopen voor het CBI (Centrum tot Bevordering van de Import uit ontwikkelingslanden).

Onlangs hebben we voor Inhuur het inkoopproces geëvalueerd en de ketenoverleggen geoptimaliseerd. Dit heeft geleid tot een betere samenwerking tussen de ketens en verdere professionalisering van het Inhuurproces. Het werk is dus gevarieerd en uitdagend en heeft mij de kans gegeven om me te ontwikkelen tot een adviserende inkoopprofessional.

Wat kom je allemaal tegen?

Het komt wel eens voor dat er onrechtmatig wordt ingekocht, dat een product of dienst al is ingekocht zonder dat het inkoopproces op de juiste wijze is gevolgd. Ook bij inhuur gebeurt het soms dat een kandidaat al van start is gegaan zonder getekende overeenkomst. Dat is vervelend, want dat blokkeert de factuur. Maar er gebeuren ook grappige dingen.

Zo heb ik bijvoorbeeld een keer een inkoopaanvraag gehad voor 4 Bossche Bollen, waar ze maar liefst € 25 voor hadden gereserveerd. Toen heb ik de aanvrager gebeld en gezegd dat het waarschijnlijk een stuk eenvoudiger én goedkoper zou zijn wanneer hij even naar de bakker zou lopen en vervolgens een bonnetje zou indienen. Dit scheelt tijd en is efficiënter.

Inkoop wordt nog wel eens gezien als traag en vol regeltjes. We doen erg ons best om dat beeld bij te stellen. Ik pak elke aanvraag op mijn eigen manier aan, onder andere door meteen contact op te nemen met de aanvrager. Zodat we zeker weten wat hij of zij precies wil en of er nog vragen zijn. Daar worden mensen blij van en het levert een beter resultaat op.

Hoe vind je het werken bij RVO?

Bij RVO mag je zijn wie je bent en staan waar je voor staat. Dat is heel fijn. Ik wil voorlopig niet weg bij het Inkoopplein. Maar als je grote opdrachten wilt doen, moet dat toch een keer. Graag zou ik mijn NEVI II willen behalen.

Ontwikkeling is belangrijk, je moet erachter komen wat bij je past en ook wat je niet leuk vindt. Ik ben een nieuwsgierig mens en veel gebieden binnen RVO lijken me interessant. Grote raamovereenkomsten of handelsmissies bijvoorbeeld. Maar voor nu zit ik nog lekker op mijn plek!

Wat kun jij doen bij RVO?

Bekijk de openstaande vacatures en jouw mogelijkheden op Werken bij RVO.

Vragen?

Neem contact op met het Servicepunt Werken. Dat kan via solliciterenrvo@rvo.nl.

Bent u tevreden over deze pagina?