"Het werk dat ik nu doe kan alleen bij RVO"

Gepubliceerd op:
29 december 2020

Bestuursrechtelijke handhaver: "Natuurbescherming en vooral 'wildlife crime' gaat mij aan het hart. Na mijn studie wist ik dat ik hier iets mee wilde gaan doen. Bij RVO kreeg ik die mogelijkheid. Ik lever nu iedere dag een bijdrage aan de bescherming van dier- en plantsoorten."

Illegale handel in planten en dieren had altijd al haar aandacht. Tijdens de studie 'Forest and Nature Conservation' verdiepte Daniëlle Verheijen zich hier al in. Zo liep zij stage bij het International Fund for Animal Welfare (IFAW), waar zij onderzoek deed naar de stroperijcrisis in Sudan.  

Wat doe je bij RVO als bestuursrechtelijk handhaver?

Daniëlle werkt als bestuursrechtelijk handhaver op de afdeling Handhaving Dier, Natuur & Handhavingsregie. In principe een 9 tot 5 baan, maar ze draait geregeld piketdiensten. "Als er op Schiphol levende dieren vaststaan dan moet er snel gehandeld worden. Mijn afdeling is 24 uur per dag bereikbaar." Daniëlle neemt voornamelijk CITES-gerelateerde dossiers in behandeling. In de CITES-overeenkomst staan regels om zo'n 5.900 diersoorten en 32.000 plantsoorten te beschermen.

"Ik handhaaf op de overtredingen die hebben plaatsgevonden, zoals het bezit van dieren die niet legaal zijn verkregen en het importeren of exporteren van illegale plant- en diersoorten. Mijn werk is dynamisch. Ik zie van alles voorbij komen. Van beschermde houtsoorten tot schildpadden en van haaien tot beschermde papegaaisoorten. Hierdoor heb ik te maken met veel verschillende wet- en regelgevingen, maar ook met verschillende instanties, zoals de douane, politie, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en soms zelfs het Openbaar Ministerie."

Wat gebeurt er na een overtreding?

Als bestuursrechtelijk handhaver onderzoekt Daniëlle of een overtreding hersteld kan worden. Bijvoorbeeld als de papieren niet in orde zijn. "In sommige gevallen wordt na onderzoek of aantonen van legale herkomst een bezitsontheffing verleend. Dan mag het dier alsnog rechtmatig in bezit komen." Dit is niet altijd mogelijk. "Zonder de juiste CITES-vergunningen kan herstel niet plaatsvinden. De overtreding is dan al begaan. In dit soort situaties nemen wij de dieren in bewaring. We kunnen ze daarna eventueel overdragen aan een instelling die wel de juiste ontheffing heeft, zoals een dierentuin." 

Hoe ervaar je het werken bij RVO?

"Het werk dat ik nu doe kan alleen bij RVO. Ik heb direct contact met de overtreder en als handhaver zie ik direct effect van de beslissingen die ik neem. Dit maakt mijn werk niet alleen divers, maar ook uniek. Daarnaast kan ik vanuit mijn rol ook de juiste voorlichting geven aan overtreders, zodat zij niet nog een keer dezelfde overtredingen begaan. Hierdoor heb ik echt het gevoel dat ik een bijdrage lever aan het beschermen van onze natuur. Daar doe ik het voor."

Wat kun jij doen bij RVO?

Lijkt het jou ook leuk om als medewerker toezicht en handhaving te werken bij RVO? Bekijk de openstaande vacatures en jouw mogelijkheden op Werken bij RVO.

Vragen?

Neem contact op met het Servicepunt Werken. Dat kan via solliciterenrvo@rvo.nl.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?