Hoe macadamiaboeren in Malawi samen bouwen aan hun toekomst

Gepubliceerd op:
29 september 2022

Voor kleinschalige boeren in Malawi is het lastig om zelfstandig macadamianoten te kweken. Een Nederlands-Malawisch partnerschapsproject brengt de oplossing. Met gekweekte bomen van Sable Farming maken de boeren een start op de macadamiamarkt. Anna Kanyowa is een van hen. Zij verbouwt noten in het dorp Kalimbuka, waar zij en nog 3.000 andere boeren elk 100 macadamiabomen kregen. Anna kan zich nu met recht notenkweker noemen.

Anne Kanyowa macadamia boer

Met bomen bouwen aan een toekomst

Vroeger was het voor kleinschalige boeren moeilijker om de populaire macademianoot te kweken. Zij hadden niet de nodige materialen, kennis of markten om noten te verkopen. In dit project leren de boeren hoe zij de noten kunnen verbouwen, opslaan en verwerken. Met deze kennis krijgen ze de kans op een hoger inkomen en op deelname aan de internationale markt.

Macadamianoten kweken is een investering voor een lange tijd voor deze boeren, want pas 7 jaar na het planten, levert een boom noten.

H.S. Pannu
Directeur van Sable Farming in Malawi
H.S. Pannu

Uiteindelijk geeft een macadamiaboom tot 35 jaar na het planten goede noten, ook in droge tijden. Hierdoor kunnen de noten een langere periode in een jaar geoogst en verkocht worden. Dat is heel belangrijk voor de boeren, legt directeur Pannu van Sable Farming uit. "Maïs en bonen worden bijvoorbeeld in het voorjaar geoogst. Door ook macadamianoten te kweken, hebben boeren gedurende het hele jaar een inkomen."

Kennis over kweken

Om de boeren te helpen, leidt Sable Farming trainers op bij Development Aid from People to People (DAPP Malawi). De DAPP-trainers leren groepen van 50 boeren hoe zij macadamianoten moeten verbouwen en verwerken. Maar ook hoe ze het telen van noten kunnen combineren met het verbouwen van andere voedselgewassen.

Daarnaast leert een groep van 60 studenten aan de Mikolongwe Vocational School meer over notenteelt. Binnen dit project volgen zij een speciaal ontwikkelde module en leren ze de nodige technieken. Met al deze kennis zullen uiteindelijk meer boeren in Malawi profiteren van de macadamiateelt en zo hun kans van slagen vergroten.

"De boeren vergroten hun algemene kennis over de macadamiateelt en het leveren van kwaliteit. Ook leren we de boeren over plantenziektes, zodat zij deze kunnen voorkomen," vertelt Fabiano Montfort van DAPP.

Deelnemers, zoals Anna Kanyowa uit het Kalimbuka-dorp, delen hun ervaring met andere boeren. Dat moedigt hen aan om ook macadamiabomen te planten.
 

Bekijk de video

Macadamiamarkt Malawi kraakt open door partnerschap - YouTube

Groei van de macadamiamarkt

Door het project telen steeds meer boeren in deze regio van Malawi macadamianoten, waardoor de totale opbrengst groeit. In 2021 was de opbrengst nog 5.000 kilo, maar de projectpartners verwachten in 2023 al een opbrengst van zo'n 100.000 kilo macadamianoten. Over 10 jaar is dat mogelijk 900.000 kilo.

Het Nederlandse bedrijf Intersnack Procurement is afnemer van de noten. Via Sable Farming en Intersnack hebben de notenboeren toegang tot de Europese markt.

"Doordat meer boeren macadamianoten telen, zijn we in de toekomst verzekerd van voldoende duurzaam geteelde en verwerkte macadamianoten. Dat is onderdeel van ons Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)-beleid 'kopen in de toekomst'", zegt Wim Schipper, directeur Tree Nuts bij Intersnack Procurement.

Faciliteit Duurzaam Ondernemen en Voedselzekerheid

Naast Sable Farming Ltd. en Intersnack Procurment Ltd., draagt ook de Nederlandse sociale onderneming Sympany⁺ bij aan dit macadamia-waardeketenproject. De organisaties in dit project richten zich vooral op boeren uit de regio Mzuzu in het noorden van Malawi, en op boeren uit Thyolo in het zuiden.

De organisaties investeren samen € 2,8 miljoen in het project. De helft daarvan komt van de Faciliteit Duurzaam Ondernemen en Voedselzekerheid (FDOV). Deze regeling is nu gesloten, maar u kunt contact opnemen met onze RVO-adviseurs voor vragen over uw voedselzekerheidproiect.

Meer weten?

Vragen over voedselzekerheid? 

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?