Hotel of restaurant? Een verkeerde SBI-code kostte ondernemer een deel van de TVL

Gepubliceerd op:
28 oktober 2021

De TVL helpt veel ondernemers hun hoofd boven water te houden tijdens de coronacrisis. Maar wat als je de tegemoetkoming waar je recht op hebt, niet ontvangt? Dit overkwam Katinka van Houwelingen, mede-eigenaresse van Hotel Nieuw Minerva in Leiden. Zij strijdt voor de tegemoetkoming die het hotel verdient. “Het duurt lang, en zonder TVL redden wij het niet.”

Hotel Nieuw Minerva is een 75 jaar oud hotel met 35 unieke kamers, verdeeld over 6 grachtenpanden in het hart van Leiden. Maar misschien is het gastvriendelijke team wel de belangrijkste reden waarom het hotel geliefd is. Van Houwelingen koos er daarom voor om de medewerkers in dienst te houden tijdens de coronacrisis, maar dat is erg kostbaar. Ze vroeg TVL aan, maar een SBI-code zit hen in de weg.

Hotel of restaurant?

“Het hotel was vroeger ingeschreven als hotel-restaurant”, legt Van Houwelingen uit. “Maar het restaurant is tegenwoordig heel beperkt omdat er in het stadscentrum veel ander aanbod is.” Toch heeft Hotel Nieuw Minerva bij KVK eerst als een restaurant SBI-code, en als tweede pas een hotel SBI-code. Hierdoor ontvangt Van Houwelingen 25% TVL voor restaurants, in plaats van de 40% TVL die hotels krijgen.

Tegemoetkoming hard nodig

Die 15% minder TVL betekende tienduizenden euro’s minder voor het hotel, die juist hard nodig waren. “Van oktober 2020 tot half juni 2021 hebben we geen gasten gehad. Vakantiegangers wilden toen naar de kust of naar de Veluwe, niet naar een hotel in een studentenstad.” Van Houwelingen en haar man gebruikten zelfs een deel van hun eigen privépensioen om het hotel staande te houden en hun team niet te hoeven ontslaan.

Bezwaar gemaakt

Van Houwelingen maakte bezwaar, maar in eerste instantie zonder succes. Een half jaar later belde RVO met het nieuws dat een aantal bezwaren werd herzien. “RVO hielp ons toen het dossier weer openging. We kregen toen het juiste percentage toegekend. De subsidie stond ook al snel op onze bankrekening.” Van Houwelingen raadt dan ook aan om bij administratieve vraagstukken gelijk contact op te nemen met RVO. “De adviseurs hebben veel kennis en denken mee over de mogelijkheden.”

TVL voor het hotel

Het goede nieuws is dat Hotel Nieuw Minerva uiteindelijk de juiste toekenning van 2020 kreeg. Wat tegenvalt: voor elke aanvraagperiode moet Van Houwelingen opnieuw in bezwaar gaan omdat ze het SBI-nummer niet kan wijzigen. “Het tweede bezwaarschrift is net vorige week de deur uitgegaan. Als we wel 40% TVL krijgen, zou het enorm helpen. De TVL dekt niet alles, maar zonder hadden wij het überhaupt niet gered. Ook al moet ik er steeds voor in bezwaar gaan, is het mij dat 100% waard.”

Vragen over TVL?

Bent u tevreden over deze pagina?