"Houding is belangrijk voor je loopbaan"

Gepubliceerd op:
11 januari 2022

Iwan Blokker van Lessgo haalde zijn hbo met een 'zesjescultuur'-instelling. In zijn 1e baan kwam hij erachter dat keihard werken ook zijn vruchten afwerpt. Het werd zijn mantra voor de jaren daarna en zijn drijfveer voor samenwerking met het onderwijs. "Als je gedreven bent en overtuigd dat je het kan, krijg je succes. Die houding geef ik ook graag aan studenten mee, omdat die zo belangrijk is in hun loopbaan."

Blokker (links op de foto hierboven) studeerde management met de afstudeerrichtingen economie en recht. "In mijn 1e baan werkte ik met ervaren academici. Ik moest snoeihard werken om een beetje op hun niveau te komen. Dat maakte mij onzeker. Maar door heel hard te werken en snel te leren, lukte het mij binnen een paar maanden op het niveau te komen waar ik moest zijn. Ik vroeg mij toen af hoe dat nou kwam, aangezien mijn collega's een hogere opleiding hadden dan ikzelf. Mijn conclusie was dat naast kennis en vaardigheden, werkhouding het meest bepalend is. Als die goed is, groeit de rest ook mee."

Stage als speeltuin

De houding van studenten bepaalt nu voor Blokker of iemand wel of niet komt stagelopen in zijn onderneming Lessgo. Een bedrijf met een team van 12 mensen dat zorgt voor slim en duurzaam goederentransport. Blokker: "We krijgen studenten van mbo Rijnland, de Haagse Hogeschool en de Universiteit Leiden. Ik maak niet snel onderscheid tussen mbo'ers, hbo'ers of academici. Het gaat er bij mij om hoe je bij de kwaliteiten kunt die je hebt en hoe je regie neemt over je eigen ontwikkeling.
Als stagiaires bij mij solliciteren, dan vragen ze meestal meteen wat ik wil dat zij gaan doen. Ik kaats dan terug: wat wil jij leren? Zie het als een soort speeltuin en zeg wat je wilt. Als je ons vak leuk vindt en je wilt leren, mag je bij ons eigenlijk alles doen - behalve de financiën. We gaan dan samen met school een stageopdracht formuleren."

Veiligheidsplan schrijven

Blokker noemt een voorbeeld: "Eén student Logistiek vroeg waar onze organisatie behoefte aan had. Ik noemde toen het opstellen van een veiligheidsplan. Dat had hij nog nooit gemaakt. Ik ging er ook niet vanuit dat hij weet hoe dat moet; wel dat hij die kennis altijd ergens kan ophalen. Bijvoorbeeld bij een derdejaars student of een docent van zijn opleiding, via eigen contacten of een leverancier van mijn bedrijf. Ik wil gewoon zien dat studenten de moeite hebben gedaan om zelf achter informatie te komen. Kortom: het belangrijkste wat je als student kunt leren, is je houdingscomponent. Als je dat leert, zet je al een grote stap in je leven."

Minor en community 

Binnenkort start LessGo een nieuwe bedrijfslocatie in Rotterdam. "Ik help nu studenten die een minor doen voor een verkeersonderzoek voor de Logistiek en Managementopleiding van de Hogeschool Rotterdam. Zij gaan onderzoek doen naar de knelpunten in het bevoorraden van winkels. En voor mij is het een goede oefening om de gemeente Rotterdam beter te leren kennen. Bovendien draag ik zo bij aan de ontwikkeling van studenten. Dat geeft mij energie en ik leer er ook zelf van. Het is fijn om die kennis zo toch aan boord te krijgen."

In het verleden heeft Blokker studenten van stichting Jong Ondernemen begeleid en een community voor zeer getalenteerde jonge ondernemers opgericht. Blokker: "Daarbij kregen ze één jaar de leiding over een bestaand bedrijf met een serieuze omzet. Zij hadden 24/7 een vertrouwenspersoon tot hun beschikking en konden terugvallen op een goed netwerk aan ondernemers uit verschillende disciplines. Dat zou ik graag een keer voor mijn eigen bedrijf willen. Houding is bepalender voor succes dan ervaring. Dus waarom kan iemand van 20 jaar niet mijn bedrijf leiden?"

Netwerk inzetten

Blokker raadt collega-ondernemers aan om ook de samenwerking met het onderwijs te zoeken. "Als je de kans krijgt om iemand iets te leren wat jij al kan, moet je die kans met beide handen aanpakken. Zoek daarvoor mensen in onderwijsinstellingen die je goed kent en die het leuk vinden wat je doet. Het is fijn contact te hebben met een begeleider die zowel de onderwijs- als de ondernemerskant snapt en daarin de middenweg zoekt."

Interessant?

  • In de serie 'De betrokken ondernemer' vertellen 8 ondernemers over hun samenwerking met het onderwijs in hun omgeving. Lees meer inspirerende verhalen van betrokken ondernemers.
  • Het O2LAB-programma heeft als doel om ondernemerschapsonderwijs verder te versterken en op de agenda te zetten bij onderwijs en bedrijfsleven. RVO voert het programma uit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Comité voor Ondernemerschap.

Vragen over O2LAB?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?