"Ik heb me voor alle zekerheid gemeld bij de WTS, want je weet maar nooit"
Haar hele benedenverdieping stond vier dagen lang ruim een meter onder water. En de kelder stond 14 dagen onder water nadat op 15 juli de Geul buiten haar oevers trad. Riny Lemmens wendde zich gelijk tot haar verzekering. Ook meldde ze haar schade bij de Regeling WTS juli 2021. "Je wilt niet later ontdekken dat je procedurefouten hebt gemaakt en daardoor regelingen misloopt."

In de rotzooi
Het herstel gaat helaas nog moeizaam. Vier maanden na de ramp zit Riny (net als zovelen) nog steeds in de rotzooi en is ze in overleg met de verzekering. Een overzicht krijgen van de vergoedingen en beginnen aan het herstel is nog niet gelukt. Dat begint haar wel zwaarder te vallen. Het geeft het gevoel als na een begrafenis. "De drukte is voorbij en nu zit je alleen met de stilte en het verdriet", zegt ze.
De buurtsolidariteit is sterk en de steun van vrijwilligers zoals Bergse Kracht, Leger des Heils en Rode Kruis en vele andere hulpverleners waren hartverwarmend. Ook de hulp uit de rest van het land was heel fijn, zeker in het begin. Nu merkt ze dat de aandacht wegebt. En dat mensen niet echt in de gaten hebben en begrijpen dat het voor de gedupeerden nog lang niet afgelopen is. Waarom duurt het allemaal zo lang?
Schade altijd melden
Riny meldde zich bij RVO voor de WTS regeling, ondanks dat ze in gesprek is met de verzekeraar. Het kan namelijk toch zo zijn dat ze in aanmerking komt voor een tegemoetkoming. Een schade expert is onlangs bij haar geweest. Hij heeft de schade bekeken en kan deze eventueel later in haar WTS-melding verwerken.
Komt ze onverhoopt niet in aanmerking voor een tegemoetkoming? Dan heeft dat verder geen gevolgen. “Het is dus altijd verstandig je schade te melden”, aldus Riny. Melden voor de WTS kan nog tot uiterlijk 15 december.