Industrieel bedrijf blij met ambassade Bern: “Mensen met de juiste mindset en drive”

Gepubliceerd op:
10 december 2020

VDL Groep uit Eindhoven is het levende bewijs dat je als familiebedrijf succes kunt hebben én flink kunt groeien. Een van die successen is de winst van de Family Business Legacy Award 2019. De VDL-groep telt inmiddels 101 bedrijven met ruim 17.000 medewerkers. Deze zijn verspreid over 20 landen, waaronder Zwitserland. Business manager VDL ETG Hans Priem vertelt hoe het bedrijf in Zwitserland startte.

De keuze voor Zwitserland

"Ruim 3 jaar geleden hebben wij VDL ETG Zwitserland opgericht in Trübbach, in het Rijndal van Zwitserland, ook wel 'Vacuum Valley' genoemd." VDL maakt er onder meer hoge-precisiecomponenten en vacuümcomponenten. De keuze voor Zwitserland had te maken met de goede naam van de Zwitsers op het gebied van innovatie. "Zwitserland is een van de landen met een krachtige R&D-traditie waar veel gebeurt op dit vlak. Reden voor ons om daar in een zo'n vroeg mogelijk stadium bij aan te haken als technologische partner en inspiratiebron."

"Waar kan ik mee helpen?"

VDL ETG's contacten met de Nederlandse ambassade in Bern dateren van VDL's allereerste concrete stappen in Zwitserland. "De toenmalige ambassadeur maakte een afspraak met ons en vroeg, eenmaal bij ons: 'Waar kan ik mee helpen?' Vonden wij een verfrissende benadering. Geweldig natuurlijk. Dit paste ook helemaal in de VDL-bedrijfscultuur." Priem vertelt dat VDL op dat moment in de race was om voor onderzoeksinstituut PSI een grote elektronenlaser te bouwen. "Vanaf dat moment hebben wij tijdens het gehele proces de ambassadeur en de economische afdeling van de ambassade op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen en geïnformeerd waar wij hulp konden gebruiken."

Ambassadeur legt gewicht in schaal

Voor de dienstverlening en assistentie van de ambassade in Zwitserland heeft Priem niets dan lof: "Mensen met de juiste mindset en drive om de industrie te helpen. De ambassadeur heeft ons gepresenteerd in zijn netwerk en dat heeft absoluut geholpen met de propositie én in het versterken van onze naamsbekendheid in Zwitserland. Het legt toch gewicht in de schaal wanneer een ambassadeur, als officieel vertegenwoordiger van Nederland, positief over je bedrijf spreekt."

Afspraak is afspraak

Volgens Hans Priem zijn vooral goede relaties belangrijk bij zakendoen in Zwitserland. "Als het vertrouwen eenmaal gewonnen is, is de basis gelegd voor een langdurige samenwerking. Zwitsers zijn wat dat betreft trouw, maar ook resoluut; afspraak is afspraak." Ook is het belangrijk dat je je niet anders voordoet dan je bent. "Zwitserland heeft dezelfde no-nonsenscultuur als Nederland."

Benieuwd naar uw kansen in Zwitserland?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?