"Dankzij Innowwide konden wij waardevol marktonderzoek doen in India"

Gepubliceerd op:
19 oktober 2022

Kinderchocolade, drinkpakjes melk, voorverpakte falafel… Alle 3 producten die al in de schappen stonden, maar toch onveilig bleken. Want testen op voedselveiligheid duurt lang. Next Generation Sensors werkt aan een oplossing. Mede-eigenaar Hugo Nikkel: "Ons apparaat test het product op locatie, al voor de verwerking ervan." Het bedrijf timmert aan de weg in India, mede dankzij de regeling Innowwide.

Next Generation Sensors in India

"Wij brengen het lab naar het product", legt Nikkel uit. "Ons apparaat is draagbaar, er is geen expert voor nodig om het te gebruiken en het geeft direct duidelijkheid over eventuele schadelijke stoffen."

Op deze manier kan een chauffeur die een product ophaalt bij de leverancier direct checken of bijvoorbeeld de melk veilig is, of de tomaten onbespoten. Vervolgens kan hij daarnaar handelen.

Marktonderzoek in India

Dat is in Nederland al een voordeel, maar in India al helemaal. Daar zijn laboratoria over het algemeen niet om de hoek. Er is dus veel winst te behalen op het snel bepalen van de voedselkwaliteit en -veiligheid.

Dankzij de R&D-subsidie Innowwide kon Next Generation Sensors in India markt- en juridisch onderzoek doen. "Het was heel fijn om via Innowwide de haalbaarheid van onze plannen te kunnen toetsen", zegt Nikkel.

Nieuwe markten aanboren

Op basis van dat onderzoek kwam het Maastrichtse bedrijf op een andere sector uit dan vooraf gedacht: de visindustrie. Nikkel: "Een enorme markt in India, maar de voedselveiligheid is een probleem en daar lijdt de export onder."

En zo kan het dat Next Generation Sensors samenwerkt met een onderzoeksbureau van het Indiase ministerie van landbouw en visserij. "Dat demonstratieproject loopt mede dankzij de DHI-subsidie die we na Innowwide via RVO hebben aangevraagd. Het ministerie checkt of het apparaat doet wat wij beloven. Zo ja, dan kunnen de vishandelaren ons product afnemen. Met die potentiële klanten werken we ook al samen. We hebben goed contact met de branchevereniging."

"Het is prettig dat RVO ons in contact bracht met de landbouwattachés van de Nederlandse ambassade in India en met de Netherlands Business Support Offices. Dat vergemakkelijkte de samenwerking."

Hugo Nikkel
Mede-eigenaar Next Generation Sensors

Internationaal samenwerken

Next Generation Sensors in India

Onderzoekers in India leren werken met het apparaat.

Samenwerken met lokale experts en partners is een voorwaarde van Innowwide. "Die internationale samenwerking loopt over het algemeen goed", vindt Nikkel. "Naast de onderzoeken die Indiase bedrijven voor ons hebben gedaan, werken we met een Indiase partner aan onze software. Het is prettig dat RVO ons in contact bracht met de landbouwattachés van de Nederlandse ambassade in India en met de Netherlands Business Support Offices. Dat vergemakkelijkte de samenwerking."

Subsidieaanvragen kosten altijd tijd en inzet, maar Innowwide is volgens Nikkel te overzien. "Bovendien helpt RVO hierbij. De RVO-deskundigen denken mee over hoe een aanvraag beter kan, of een pitch scherper. Dat is heel fijn. Ik zou Innowwide zeker aanbevelen aan anderen. Wij hadden veel aan de inzichten uit het onderzoek."

Toekomstplannen

Er is dus een project gaande in India, maar ook in Nederland en Spanje lopen pilots. En het bedrijf heeft meer ambities. "We willen onze innovatie natuurlijk zo snel mogelijk op de markt brengen. Daarnaast kijken we naar andere toepassingen waar snelheid van overtuigend bewijs, draagbaarheid van het apparaat en gebruiksvriendelijkheid van belang zijn. Denk aan forensisch onderzoek en analyse van kankerweefsel", vertelt Nikkel. "En wie weet vragen we opnieuw Innowwide aan, zodat we in nog een land marktonderzoek kunnen laten doen."

Innowwide

Innowwide daagt u uit om uw R&D over de gehele wereld te verspreiden. Als innovatieve mkb'er kunt u met Innowwide subsidie krijgen om te onderzoeken of internationale markten rijp zijn voor uw R&D-producten of -diensten. U krijgt 6 maanden om haalbaarheidsstudies via lokale experts en partners uit te voeren.

Bent u tevreden over deze pagina?