Inspirerende voorbeelden circulaire innovaties
Van 7 tot en met 12 februari 2022 was het de Week van de Circulaire Economie. Circulaire ondernemers, organisaties en overheidsinstellingen delen die week hun ervaringen en tips over de circulaire economie.

Hiermee laten ze zien hoe circulair ondernemen in de praktijk werkt, zodat anderen daarvan kunnen leren. Laat u inspireren door deze circulaire innovaties die met steun van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zijn ontwikkeld.
Een theedoek van rietsigaren
Natte vezelgewassen op veenweidegebieden zorgen voor minder CO2-uitstoot dan andere landbouwvormen. 'Maar wat kun je van die gewassen maken?', vroeg Iris Veentjer, oprichter en eigenaar van Studio i focus, zich af. Met hulp van de WBSO ontwikkelde ze een theedoek van rietsigaren.
Duurzame kleding gemaakt van cellulose
Kun je met de Finse bossen de hele wereldbevolking voorzien van kleding? Ja, dat kan! Nieuwe technologie maakt het mogelijk om vanuit houtvezels kleding te maken zonder het gebruik van schadelijke chemicaliën. Een Fins bedrijf is onlangs begonnen met de productie van vezels op basis van cellulose (houtvezelmoleculen) die ze aan elkaar rijgen. Uiteindelijk is dit materiaal ook weer te recyclen en kun je het tot exact hetzelfde materiaal opwerken. Het bedrijf heeft in de loop der jaren octrooien aangevraagd, niet alleen op de bijzondere vezels zelf maar ook op de productiewijze. Check de Hamertijdvideo hierover onderaan de pagina!
Effectief en goedkoop biobased bulk-, fijnchemicaliën en biobrandstoffen maken
Hoe maak je effectief en goedkoop biobased bulk- en fijnchemicaliën en biobrandstoffen? De scale-up Delft Advanced Biofuels (DAB) is goed op weg met steun van de regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie+ Circulaire Economie (DEI+ CE). Dat is vooral waardevol voor de chemische sector en voedingsindustrie. Delft Advanced Biofuels ontwikkelde een innovatieve procestechnologie, de zogeheten FAST-technologie. Daarmee maakt het bioproductie via fermentatie goedkoper.
Lees meer over deze innovatieve technologie
Innovatieve plasticrecycling
Nederland heeft naar verhouding wereldwijd de meeste octrooien voor technologieën om plastic te recyclen. Van alle octrooien voor plasticrecyclingtechnologieën binnen de EU zijn 11,5% van Nederlandse bedrijven en onderzoeksinstituten. Dit blijkt uit onderzoek van het Europees Octrooibureau (EOB) naar octrooiaanvragen in de periode 2010-2019. Een bedrijf dat hieraan bijdraagt, is Van Werven Plastic Recycling. Het bedrijf recyclet harde gemengde volumineuze kunststoffen tot hoogwaardige grondstoffen.
Lees meer (in het Engels) op hollandcircularhotspot.nl
Watervrij textiel verven
Textiel verven met water is een aanslag op het milieu. Dyecoo ontwikkelde een verftechniek op basis van CO2. Hun verfmachines zijn een milieuvriendelijke revolutie in de textielindustrie. Zij verven textiel op basis van kooldioxide. Dyecoo verkoopt de machines - waar de WBSO een flinke bijdrage aan leverde - aan bedrijven in een aantal Azitische landen. Textiel verven zonder water bespaart een enorme hoeveelheid water. Dyecoo werkt onder andere samen met Nike om van waterloos verven de nieuwe internationale standaard te maken.
Lees meer (in het Engels) op hollandcircularhotspot.nl
Project Fix Blox
Fix ontwikkelt een innovatief woningbouwsysteem voor hoogwaardige huizen die betaalbaar, energieneutraal, CO2-negatief en circulair zijn. De huizen die met het woningbouwsysteem worden gebouwd hebben een korte realisatietijd en zijn flexibel aan te passen aan veranderende woonwensen.
Eigen reststroom gebruiken voor grondstof voor nieuw verdikkingsmiddel
Gerald van Engelen, general manager Biobased Experts bij Cosun, werkt de laatste jaren aan biobased innovaties: toegevoegde waarde halen uit landbouwgewassen. Zoals bijvoorbeeld suikerbiet, waaruit Cosun het natuurlijke verdikkingsmiddel Betafib weet te onttrekken. Betafib is een 100% natuurlijk en afbreekbaar verdikkingsmiddel en wordt gebruikt in onder andere verf, saladedressing en wasmiddelen. "We winnen Betafib uit suikerbietenpulp", zegt Van Engelen. "De pulp, die bestaat uit de celwanden van de suikerbiet, wordt nu vaak verkocht als veevoer of grondstof voor groen gas."
Lees meer over deze duurzame innovatie
Nooit meer losse dopjes
Plastic doppen moeten door een nieuwe Europese wet vanaf 2024 vastzitten aan de fles. Tethered heet dat. De wet is bedoeld om de hoeveelheid zwerfafval te verminderen. Een Spaanse fabrikant speelde hier handig op in en vroeg octrooi aan op zijn ontwerp. Zal dit het meest innovatieve ontwerp blijken te zijn? Bekijk nu de Hamertijdvideo over deze nieuwe wet. Je vindt 'm onderaan de pagina!
Circulaire designmeubels
Cooloo maakt designmeubels met een coating van restmaterialen en lokale afvalstromen. De coating maken ze via een uniek circulair proces. In deze video legt commercieel circulair directeur Ricco Fiorito uit waarom een octrooi hen helpt om naar het buitenland uit te breiden. Cooloo kreeg eind januari 2022 ook een DHI subsidie toegewezen voor een demonstratieproject in India. Bekijk de video van Cooloo hieronder.
Meer weten?
Lees meer over de regelingen die deze innovatieve ondernemers ondersteunden bij hun circulaire plannen:
- Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO)
- VroegeFaseFinanciering VFF
- MIA\Vamil voor ondernemers
- DEI+: Circulaire economie
- DHI-subsidieregeling
- Octrooiadvies voor ondernemers
Of bekijk een overzicht van alle subsidiemogelijkheden voor duurzaam en circulair ondernemen in onze subsidiewijzer.