"Internationaal ondernemen is soms creatief ondernemen"

Gepubliceerd op:
17 september 2021

Kun je de buitenwereld verlichten met alleen zonne-energie? Met de solar-lichtmasten van SPIRIT solar lighting wel. SPIRIT doet vooral internationaal goede zaken, vertelt Linda van den Hurk: "Het elektriciteitsnetwerk is niet overal betrouwbaar in Afrika, maar de zon schijnt wel vaak volop!"

SPIRIT is een echt familiebedrijf: Linda produceert, ontwikkelt en verkoopt samen met haar vader en broer lichtmasten met solartechnologie. De volledig autonome masten bevatten een batterij en zonnepanelen op alle zijden van de paal. Overdag laadt de zon de batterij op, zodat 's nachts de lampen kunnen branden. De efficiënte lampen geven met minder elektriciteit meer licht. Daardoor zijn minder panelen en batterijen nodig. Linda vertelt: "We willen onze grondstoffen zo efficiënt mogelijk inzetten." Naast openbare verlichting maakt SPIRIT ook verlichting voor parken. "De verlichting is met name geschikt voor de Midden-Oosterse markt."

Toepassing

In Nederland schijnt de zon maar 8 maanden per jaar met genoeg intensiteit om onze lantaarnpalen tijdens de relatief lange nachten te verlichten. Linda: "Daarom werken we in Nederland vooral in afgelegen gebieden waar geen elektriciteitsnetwerk is." Daarnaast stuurt de solartechnologie van SPIRIT op afstand 100 stuwen aan in Nederland. Dit voorkomt het aanleggen van ingrijpende en dure netwerken en wordt de natuur minder gestoord.

Internationale business

Een jaar geleden voegde Linda zich namens SPIRIT bij de Solar-exportgroep onder het programma International Clean Energy Partnership (ICEP). Het ICEP-programma is gericht op handelsbevordering. Het ondersteunt Nederlandse bedrijven die producten en diensten aanbieden op het gebied van hernieuwbare energie bij het zaken doen in het buitenland. Denk hierbij aan marktstudies en beursdeelnames. Ook is er elke 2 maanden een (nu digitale) bijeenkomst tussen ondernemers uit hetzelfde vakgebied. "Sommigen spreek ik ook een-op-een. Bij de meetings is er meestal een gastspreker. Voor ons was de heer Yassine Zai van de ambassade in Marokko een hele interessante. Na de bijeenkomst benaderden we hem en bespraken een lokale beursdeelname. Dat bleek succesvol en leverde ons nieuwe warme contacten in Marokko op!"

De grootste markt voor SPIRIT zit dan ook in Afrika en het Midden-Oosten. "Daar is de zonintensiteit heftiger, maar ook is er door het jaar heen een stabiele 12 uur zon per dag. Omdat onze masten efficiënt werken, zijn soms veel minder masten nodig dan het lichtplan voorschrijft. Dat is voor onze klanten een grote kostenbesparing."

Cultuurverschillen

In sommige landen heeft Linda goede contacten, maar heeft ze veel moeten leren over culturele verschillen. "In Midden-Afrika ligt de nadruk op een werkend systeem en zouden we nooit een park verlichten. In het Midden-Oosten zijn juist uiterlijke kenmerken, het imago en de mate van aandacht veel belangrijker." In de bijeenkomsten van ICEP wisselen ondernemers dit soort ervaringen ook met elkaar uit. "Internationaal ondernemen heeft veel te maken met begrip voor verschillen in culturen. Je moet zorgen dat je je aanpast. In je aanbod, maar zeker ook in communicatie. Soms is het creatief ondernemen."

Meer informatie?

Ook geïnteresseerd of plannen om internationaal te ondernemen en wilt u zich gratis aansluiten bij een expertgroep? Dat kan uw bedrijf veel opleveren. Maak uw interesse kenbaar door het sturen van een e-mail naar Kenneth Colijn, één van onze ICEP-adviseurs.

Vragen over International Clean Energy Partnership (ICEP)?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?