Interview met Anna Vogel: Wat betekent de ramadan voor jou?

Gepubliceerd op:
25 april 2022

"Ik zeg weleens het voelt als soort een vakantie in mijzelf; ik ga niet echt weg en stap niet uit mijn werk. Ik doe ook niet letterlijk een stap terug maar ik stap wel in een ander perspectief. In een heel reflectief, heel bewust perspectief. Het is een maand die voor ons moslims niet hetzelfde is als alle andere maanden, dus er verandert iets in deze maand."

Ik denk dat elke moslim zelf voor een deel invulling geeft aan wat er dan verandert in deze maand voor hen. Er is echter ook iets dat voor iedereen geldt. Iets wat God zegt over deze maand en dat is het begrip Taqwa. God zegt namelijk in de koran, in hoofdstuk 2 vers 183:

‘’Ik heb voor jullie het vasten voorgeschreven zoals Ik het ook heb voorgeschreven voor degene voor jullie, opdat jullie Taqwa zullen bereiken’’.

Taqwa is dus een Arabisch woord en Arabische woorden kan je op heel veel manieren vertalen. De vertalingen die goed in de buurt komt van de betekenis van dit woord zijn bewustzijn en Godsbescherming. Het belang dat ik ervaar tijdens van deze maand, omdat je je zo bewust bent dat deze maand anders is, dat je er mindfull in zit, is dat ik me daardoor constant bewust bent van het feit dat het een bijzondere maand is die in het teken staat van mijn band met mijn Schepper maar ook de band met de mensen om mij heen. Doordat ik me daar bewust van ben, wordt ik voorzichtiger als het gaat om slechte dingen en je meer genegen tot het doen van goede dingen. En dat is jouw bescherming als moslim. Wij geloven als moslims namelijk dat er een hiernamaals is, dat God bestaat en hoe beter je je gedraagt en weg blijft van het slechte, hoe beter je jezelf beschermt voor het hiernamaals. Dat is het effect en ook wel het belang van deze maand voor mij.

Hoe breng je de maand door, waar en met wie?

Het is een hele intense, intensieve maand. Het lijkt in mijn geval bijna alsof ik 2 programma’s draai, 2 ‘’werken’’ heb. Namelijk mijn werk bij RVO en mijn werk voor Allah (God). Het ‘’werken’’ voor Allah doe je altijd wel als moslim, maar in deze maand schaal je op, doen we meer.

Dus ik heb een programma voor werk en een programma voor Allah, maar eigenlijk is dat voor mijzelf. Ik werk nu vanuit huis, ik begin wat later met werken. Ik sta namelijk vroeg op om nog wat te eten en te drinken en te bidden. Dat moment ligt nu, afhankelijk van je locatie, ongeveer op kwart voor 5. Daarna slaap ik nog even maar als je wekker dan weer om 7 uur gaat, is dat niet lekker dus ik start wat later rond 10 uur. Dat is iets wat verandert, maar verder werk ik dus gewoon. Wat ook verandert, ik woon nog met mijn 2 volwassen kinderen in huis en waar dat normaal vrij weinig voor komt, doen we tijdens de ramadan alle Sahur momenten ( benaming voor het ochtendmoment dat je eet) samen. Geweldig vind ik dat, meer samen zijn met de mensen om mij heen

Meestal ga ik na het werken naar de moskee en daar ben ik met mijn andere familie en vaak gaan mijn kinderen mee, niet altijd. Daar hebben we lessen, bijvoorbeeld reflecteren op de Koran of lessen over het leven van de Profeet Mohammed. Samengevat allemaal activiteiten die bijdragen aan het opschalen van jouw geloof, het vermeerderen van goede daden maar ook het verrichten van extra gebeden. Daarnaast doen wij ook acties in de samenleving, bijvoorbeeld een buren iftar (Iftar is het moment van het verbreken van jouw vasten) maar ook hebben we een voedselbank voor behoeftigen. In de moskee verbreken we dan samen het vasten, eten, bidden en vaak ben ik tot een uur of 12 in de moskee vanwege het nachtgebed (Taraweeh). Dit organiseren we dagelijks met het organiserend comité van de moskee met alle vrijwilligers waar ik ook een van ben. Soms zitten we met 50 a 60 mensen in de moskee samen de iftar te doen, maar dat loopt ook op tot 150 a 200 mensen op sommige dagen. Het eten werd vroeger door verschillende mensen meegenomen maar nu hebben we of vaste mensen die koken of cateraars die het eten verzorgen in de moskee voor ons. Ik wissel deze dagen ook af, vandaag bijvoorbeeld ga ik mijn vasten verbreken met vriendinnen bij een vriendin thuis en soms nodig ik mensen uit bij ons thuis.

Wat zou je jouw collega’s willen meegeven over de ramadan?

Wat ik zou willen dat deelbaar was, wat ik mijn collega’s gun, zijn de momenten van mindfulness; bezinning op jezelf en op het leven. Waarom doe ik de dingen die ik doe, levert het mij de goede dingen op etc. dat zou ik wel mee willen geven aan de collega’s binnen van RVO, want dat is iets heel fijns. Ik word er namelijk een gelukkiger mens van en hopelijk ook een beter mens. Daar hoef je denk ik ook niet een maand voor te vasten om dat te ervaren. Wij hebben dat als moslims en ik klamp mij daar ook aan vast als goed moment hiervoor. Dat kan ook op andere manieren, door meditatie of yoga of een lange wandeling. dan heeft het wellicht geen religieus aspect, maar levert het nog wel rust en geluk meen ik.

Wij gaan ook een iftar binnen RVO organiseren, dus we doen een uitnodiging aan onze collega’s die mee willen proeven/ervaren hoe zo een dag verloopt. Als collega kun je meeleven met onze dag vasten, maar je kunt ook zelf een dag meevasten en er ook bij zijn als we het vasten verbreken. Dan kunnen we het hebben over andere manieren van bezinning die voor iedereen verschillen. Het gaat er om dat je momenten van rust vind in dit chaotische leven, waarop je figuurlijk stil staat bij de vraag hoe gaat het mij, bereik ik de dingen die ik wil, zijn de mensen om mij heen tevreden over mij of hetgeen dat ik doe.

De ramadan is misschien ook te vergelijken met het nieuwe jaar waarop men zich dan voorbereidt met goede voornemens, doelen stellen etc. Daar gaat de ramadan ook over, je bereidt je eigenlijk voor op de rest van het jaar, als een moment om weer op te laden. Je stelt doelen voor jezelf die je probeert de hele maand uit te oefenen en daarna zo veel mogelijk van mee te nemen in je gedrag na de ramadan. Het is denk ik daarmee wel vergelijkbaar met wat men al wel kent in hun leven en waar denk ik ook een belangrijke behoefte zit bij mensen; To be the better version of yourself for a while en dan hoop je dat er wat dingen blijven hangen voor de rest van het jaar. Je zet het bewustzijn in deze maand weer aan. Waarom doe ik de dingen die ik doe, wat bereik ik er mee? En met dat bewustzijn maak je andere keuzes dan als je er niet bewust bezig bent.

Welke reacties of vragen krijg je standaard over de ramadan?

Ja de vraag die vaak voorkomt is: Mag je ook de hele dag niks drinken? Dat vasten het onthouden is van voedsel en drank, dat is vaak nog een verassing voor mensen.

Wat bij mij opkomt en dat vind ik ook heel leuk, is dat ik met collega’s pratende over de ramadan uit kom op belangrijke principes in het leven. Omdat ik vast, komt het vaak tot een gesprek over waardes en principes, omdat voor mij het vasten daaruit voortvloeit. Ik heb het graag over de fundamenten van wat ik doe en waarom ik iets doe, dus al is het niet zozeer dat mensen er expliciet om vragen, ik geeft het als antwoord.

Wat kun jij doen bij RVO?

Lijkt het jou leuk om net als Anna bij RVO te werken? Bekijk de openstaande vacatures en jouw mogelijkheden op Werken bij RVO.

Vragen?

 

Neem contact op met het Servicepunt Werken. Dat kan via solliciterenrvo@rvo.nl.

 

Bent u tevreden over deze pagina?