Interview met Hicham El Youssofi: Wat maakt de maand met de ramadan betekenisvol?

Gepubliceerd op:
25 april 2022

"Kort samengevat; voor mij is het een maand van bezinning waarbij je je band met God versterkt en ‘dichter bij’ God kan komen. In deze maand ontlast je jezelf van de standaarddingen die je normaal altijd doet. Ik zie het als een maand van discipline en zelftraining."

Daarnaast is het belangrijk de band met je relatie, familie en vrienden te versterken. Door bijvoorbeeld samen het vasten te verbreken, maar ook met de mensen die je tegenkomt in de moskee, tijdens het nachtgebed dat Taraweeh genoemd wordt in het Arabisch en enkel gebeden wordt tijdens de ramadan, nog even na te praten en aandacht aan ze te besteden.

Wat ik ook wel belangrijk vind, vooral tijdens de maand ramadan, is de groep van bekeerlingen die recent of eerder al bekeerd zijn naar de Islam. Die kunnen zich wellicht eenzaam voelen omdat zij vaak de enige in hun omgeving zijn die meedoen aan de ramadan. Ik heb mensen in mijn omgeving die recent of een tijdje terug bekeerd zijn, met hen probeer ik dan ook de contacten actiever op te pakken door hen bijvoorbeeld uit te nodigen om bij mij thuis te komen eten of mee te nemen naar de moskee, zodat zij zich niet alleen voelen.

Daarnaast ook het stuk kennis opdoen van het geloof; in deze maand ben je veelvuldig bezig met je religie en dat is ook in deze maand eigenlijk jouw prioriteit.

Hoe breng je de maand door, waar en met wie?

Ik begin eigenlijk al voor de ramadan met voorbereiden; het is namelijk aangeraden om op bepaalde aanbevolen dagen te vasten, dat is op de maandag en donderdag. Ik heb dat de afgelopen periode meerdere keren gedaan. Daarnaast geprobeerd om iedere dag een stuk, een vers of hoofdstuk, uit de Koran (het heilige boek voor de Moslim) te lezen.

Qua ritme is het eigenlijk zo dat je in de nacht opstaat voor zonsopkomst om wat te eten of te drinken. Daar probeer ik de juiste dingen te eten die mij de rest van de dag veel energie kunnen geven zoals veel water drinken, dadels, iets van zuivel zoals kwark of yoghurt en wat fruit.

Vervolgens verricht je het fajr gebed ( 1 van de 5 gebeden die een moslim dagelijks moet verrichten). Daarna slaap ik nog even tot ik moet opstaan voor werk. Ik werk dan de gehele dag en tussendoor bid ik ook mijn gebeden op de daarvoor vastgestelde tijdstippen.

Ik verbreek ’s avonds (zonsondergang) het vasten thuis samen met mijn ouders en broertjes en daarna ga ik naar de moskee voor het nachtgebed (Taraweeh) en zo sluit ik mijn dag dan ook weer af en dit dus voor 29 of 30 dagen tijdens de ramadan. Daarnaast probeer ik in de overige tijd die ik heb lezingen over het geloof te volgen en mij bezig te houden met kennis opdoen.

Daarnaast vind ik het in het dagelijks leven leuk om te sporten en dat houd ik ook tijdens de ramadan er in. Ik ga dan meestal een uur tot anderhalf uur voor zonsondergang (moment van vasten verbreken) nog even sporten. Wat ik daarin merk tijdens de ramadan is dat je mond sneller droog is en iets sneller moe maar ik heb er verder niet veel last van dat ik aan het vasten ben.

Wat zou je jouw collega’s willen meegeven over de ramadan?

Ik zou aan de collega’s binnen RVO willen meegeven dat achter het vasten vele wijsheden zitten en dat het niet alleen gaat om niet eten en drinken.

Wat ik daarnaast wil meegeven is als je vragen hebt, stel ze dan gerust. Geen enkele vraag is niet goed of verkeerd en het is juist goed om dingen van elkaar te leren. Ik denk dat als je op die manier interesse toont of vragen stelt, je ook een beter beeld krijgt van het vasten en waarom wij, als moslims, dat doen op deze manier. Ga dus vooral met elkaar het gesprek aan en houd daar waar mogelijk rekening met elkaar; het kan bijvoorbeeld zijn dat een collega tijdens de ramadan iets later wilt starten met werken en als daar begrip voor is, is dat natuurlijk fijn. Dit verschilt uiteraard per persoon.

Welke reacties of vragen krijg je standaard over de ramadan? 

Dat zijn eigenlijk de standaard vragen zoals mag je ook geen water? Kun je dan wel tandenpoetsen? Mag je de hele maand niks eten?

Daarnaast ook wel het vooroordeel dat tijdens het Suikerfeest (eigenlijk Eid al-Fitr, oftewel het feest van het ontvasten) je de hele dag alleen maar zoetigheden eet en veel eet. Dat valt in de praktijk erg mee en je kan juist nog vrij weinig eten, omdat je nog in je ramadan-ritme zit en weer moet wennen aan een ander eetritme.

Wat kun jij doen bij RVO?

Lijkt het jou leuk om net als Hicham bij RVO te werken? Bekijk de openstaande vacatures en jouw mogelijkheden op Werken bij RVO.

Vragen?

 

Neem contact op met het Servicepunt Werken. Dat kan via solliciterenrvo@rvo.nl.

 

Bent u tevreden over deze pagina?