"Nominatie Jan Terlouw Innovatieprijs geeft inzicht in waarde innovatie"

Gepubliceerd op:
8 september 2022
Laatst gecontroleerd op:
7 oktober 2022

De energietransitie is een grote puzzel. Waterstof is een van de puzzelstukjes, als het aan ingenieursbedrijf HyMatters ligt. Medeoprichter Edwin Tazelaar: "Groene waterstof, waarbij de energiebron duurzaam is, kan een waardevol onderdeel zijn van de Nederlandse energiestructuur. De nominatie voor de Jan Terlouw Innovatieprijs is voor ons een bevestiging dat we op de goede weg zijn."

HyMatters waterstoftrailer

HyMatters gelooft in de kracht van waterstof. Het Arnhemse bedrijf adviseert anderen hier niet alleen over, het ontwikkelt ook volledige elektrolysesystemen om water te splitsen in waterstof en zuurstof. "We hebben bijvoorbeeld een waterstoftrailer ontwikkeld om duurzame waterstof op locatie beschikbaar te maken", vertelt Edwin Tazelaar. "De hele waterstofketen zit op één trailer, zodat je op elke gewenste plek waterstof kunt produceren én gebruiken."

Nominatie Jan Terlouw Innovatieprijs

Het bedrijf timmert goed aan de weg. En dat valt op. In 2021 ontvangt het bedrijf een nominatie voor de Ambitieprijs en in 2022 voor de Jan Terlouw Innovatieprijs. "Ja, dat is heel eervol", zegt Edwin.

De nominatie van vorig jaar levert het bedrijf mooie publiciteit op. De nominatie voor de hoofdprijs valt nog meer op. "En dat is belangrijk", vindt Edwin. "Wij hebben publiciteit nodig om de juiste klanten te vinden. Bovendien is de nominatie een goede toets: waar sta je met je ontwikkeling? Je krijgt hierdoor meer inzicht in de waarde van je innovatie."

"Het is belangrijk dat je slim omgaat met intellectueel eigendom. Door je innovaties te beschermen, of juist door je kennis op een goede manier te delen met bijvoorbeeld samenwerkingspartners of investeerders."

Edwin Tazelaar
CTO HyMatters
Edwin Tazelaar, CTO HyMatters

Kennis veilig delen

Als je die waarde eenmaal kent, hoe bescherm je je innovatie dan? "Het maatschappelijk belang van kennisdelen is groot", begint Edwin. "Maar je kunt pas echt van betekenis zijn als je bedrijf gezond is. En daar hoort bij dat je slim omgaat met intellectueel eigendom. Door je innovaties te beschermen, of juist door je kennis op een goede manier te delen met bijvoorbeeld samenwerkingspartners of investeerders. Bij dat laatste kan een octrooi ook een rol spelen."

De kosten van een octrooi zijn wel iets om mee rekening te houden. "Klopt", beaamt Edwin. "Voor een start-up is het veel geld. De financiële ondersteuning die wij krijgen van ontwikkelingsmaatschappij Oost NL heeft voor ons het verschil gemaakt. Daarnaast maken we gebruik van de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk)."

Advies over octrooien

Hoewel Edwin al ervaring heeft met het aanvragen van octrooien, hecht hij veel waarde aan de hulp van zijn octrooiadviseur bij Octrooicentrum Nederland, onderdeel van RVO. "Ondernemers die een octrooi overwegen, zullen zeker geholpen zijn met de informatie van de octrooiadviseurs die daar werken. Wij hadden bijvoorbeeld een lijst gemaakt van al onze innovaties. Met onze adviseur hebben we de verschillende mogelijkheden doorgenomen: wel of niet, en nu of later octrooieren. Het was fijn dat ze echt de tijd voor ons nam."

The Future of Us

Innovaties die de toekomst een boost geven, zijn belangrijker dan ooit. Daarom reikt Kiemt jaarlijks de Jan Terlouw Innovatieprijs en de Ambitieprijs uit aan de meest innovatieve en duurzame ondernemers van Oost-Nederland. Op 6 oktober maakte Jan Terlouw de winnaars van 2022 bekend tijdens innovatiefestival The Future of Us.

HyMatters waterstoftrailer met toelichting
Bent u tevreden over deze pagina?