Je krijgt een blik in de toekomst

Gepubliceerd op:
1 september 2020

Yp Kroon werkt sinds 2007 bij Octrooicentrum Nederland. Als octrooiadviseur duikt hij samen met ondernemers in hun technische innovatie. 

Vragen die vaak de revue passeren zijn: ‘Kan mijn innovatie beschermd worden?’ en zo ja, ‘Hoe bescherm ik mijn innovatie?’ Maar is het wel altijd verstandig om je innovatie te beschermen? Samen met zijn team helpt Yp ondernemers om deze vragen te beantwoorden. De octrooidatabank is hiervoor een waardevolle bron aan informatie. “We doen onderzoek in een octrooidatabank met daarin 120 miljoen octrooipublicaties wereldwijd. Dat zijn er echt enorm veel. Het zijn belangrijke data om efficiënt te kunnen innoveren.”

Wat is jouw rol als octrooiadviseur?

De rol van Octrooicentrum Nederland is om de ondernemer bewust te maken van alle rechten rondom Intellectueel Eigendom (IE), en daar strategisch gebruik van te laten maken. Wij geven onafhankelijke informatie, waardoor de ondernemer genoeg handvatten krijgt om IE strategisch in te zetten en de technische innovatie te commercialiseren. Als octrooiadviseur ga ik direct in gesprek met ondernemers die aan het innoveren zijn. We duiken samen heel gericht en secuur de techniek in. Afhankelijk van het vraagstuk, voeren we een onderzoek uit in de octrooidatabank. Dit wordt gedaan door een databaseonderzoeker met passende technische achtergrond. 

Hoe helpen jullie de ondernemer?

Wij behandelen verschillende onderzoeksvragen. Ter voorbereiding van een octrooiaanvraag zoeken we in de octrooidatabanken naar technieken die zo veel mogelijk lijken op de techniek van de ondernemer. Je vindt eigenlijk altijd een techniek  die daar enigszins op lijkt. Innovatie gaat immers in stappen! Zo kan de ondernemer zich met zijn expertise verdiepen in de soms kleine technische verschillen tussen de ‘vorige stap’ en de technische innovatie. Op basis hiervan kan de ondernemer inzicht krijgen hoe innovatief technische uitvinding echt is. Wij kunnen vervolgens de ondernemer onafhankelijk informeren over de mogelijkheden rondom het strategisch inzetten van IE. We ontvangen ook onderzoeksvragen van ondernemers die aan het begin van hun innovatietraject zitten. Dit zijn vaak meer verkennende vraagstukken, waarbij de ondernemer bijvoorbeeld wil weten welke technieken er al zijn. 

Wat ik erg leuk vind aan het uitvoeren van de onderzoeken is dat je veel verschillende innovaties tegenkomt. Innovaties waarvan je het bestaan niet wist en die misschien ook nog niet op de markt zijn. Je bent dus up to date als het gaat om de nieuwste technologieën en krijgt af en toe alvast een blik in de toekomst. Daarnaast kom je tijdens het zoeken soms ook grappige octrooien tegen. Ik vind het leuk om deze te bewaren. Een van mijn favoriete octrooien is een automatische high five installatie!

Hoe ervaar je het werken bij RVO?

Binnen RVO zijn er veel onderdelen die zich bezighouden met innovatie. Vanuit Octrooicentrum Nederland heb je daar dan meteen een link mee en kunnen er mooie samenwerkingen ontstaan. Zo werd ik laatst aangehaakt als spreker voor een webinar over Innovaties om sportevenementen tijdens corona weer veilig en toegankelijk te maken voor publiek. Ik ben hiervoor de octrooidatabank ingedoken en kwam alweer mooie voorbeelden tegen die ondernemers kunnen gebruiken om specifiek voor dit vraagstuk door te ontwikkelen. Zoals verschuivende daken voor stadions, maar ook een stoel met een luchtgordijn voor op de tribune. Deze was bedoeld voor de temperatuur, maar zou je eventueel ook kunnen doorontwikkelen met een luchtreinigingssysteem.

Wat kun jij doen bij RVO?

Bekijk de openstaande vacatures en jouw mogelijkheden op Werken bij RVO.

Vragen?

Neem contact op met het Servicepunt Werken. Dat kan via solliciterenrvo@rvo.nl.

Bent u tevreden over deze pagina?