"Je kunt niet meer met een nieuw schip komen dat niet schoon is"

Gepubliceerd op:
16 februari 2021

De Nederlandse binnenvaart wordt groener. Nieuwe schepen stoten minder uit, oude worden aangepast of uit de vaart genomen. Niet alleen omdat havens milieueisen stellen, maar ook omdat de eigenaren inzien dat het schoner moet.

Zo nam M.J. de Groot Scheepvaart onlangs de zandzuiger Madégro Sr. in de vaart. Een schip met zeven motoren dat vrijwel geen schadelijke stikstof (NOx) uitstoot, dankzij SCR-katalysatoren en een NOx-reiniger.

"We kunnen alles, tot een diepte van 25 m"

Mede-eigenaar Gerbrand de Groot is trots op de Madégro Sr., die 86 meter lang, 9,5 meter breed en 3,60 meter diep is. Het schip kan onder een brug van 5 meter door, en de meeste binnenwateren bereiken. Daar kan de Madégro Sr. zelf zand laden, andere schepen laden of de lading lossen. Het schip wordt ingezet om havens en vaarwegen uit te diepen, putten te zuigen en dijkjes onder water te maken. "We kunnen alles, tot 25 meter diep", zegt De Groot. "En we verkopen zand."

Alle schadelijke stikstof afgevangen

Om dat mogelijk te maken, heeft de Madégro Sr. een hoofdmotor, twee pompmotoren, drie generatoren en een boegschroefmotor. Alle uitlaatgassen worden gereinigd in een reinigingsinstallatie. Die vangt zo goed als alle schadelijke NOx af en slaat het op. De Groot: "We hebben het vrijwel op nul gekregen. Dat vroeg een forse investering van zo’n 350.000 euro. Daarom waren we blij dat we gebruik konden maken van de MIA\Vamil."

"Mooi dat er een potje is voor zulke investeringen"

Het bedrijf had de Madégro Sr. ook zonder die steun van het systeem voorzien, zegt De Groot. Bij de aanbesteding was het nog onduidelijk of het project financiële steun zou krijgen, en de keuze moest wel worden gemaakt. "Ik vond dat we iets voor het milieu moeten doen. Je kunt niet meer met een nieuw schip komen dat niet schoon is. Maar ik ben uiteraard blij met de MIA\Vamil. Het is mooi dat er een potje is dat je met zo'n investering ondersteunt."

Voorrang voor het groenere schip

Het is belangrijk dat het schip straks alle havens kan aandoen, omdat steeds vaker uitstootnormen gelden. Die gaan ook een rol spelen in aanbestedingen. "Als er dan twee schepen liggen, maar een ervan is groener, dan krijgt dat schip voorrang", zegt De Groot. Het bedrijf heeft nog twee oudere schepen. Die stoten wel NOx uit. De Groot wil ze ook van het systeem voorzien, als de markt dat verlangt. "Dan bouw ik het erop, simpel."

Meer weten?

Vragen over MIA\Vamil?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?