"Koffiedik is een fantastisch alternatief voor textielverf"

Gepubliceerd op:
21 december 2020

Koffiedik hergebruiken is niet nieuw. In Rotterdam groeien er zwammen op. Maar er kleurstof uit halen is wel een heel bijzondere. En dat is precies wat de Nederlandse start-up Caffe Inc. doet. Het blijkt dat de kleurstof goed te gebruiken is om kleding te verven. “Vanuit de textielindustrie is hiervoor veel interesse”, zegt mede-oprichtster Josephine Nijstad.

Veel koffiedik wordt nu nog verbrand, gecomposteerd of vergist tot biogas. Maar waardevolle grondstoffen als olie en kleurstof, die van nature in koffie zitten, gaan hierbij verloren. Dat kan anders, dachten start-ups CaffeInk en Spaak Circular Solutions. Samen ontdekten zij een speciale extractietechniek om deze grondstoffen terug te winnen. Nijstad: "Wij bundelden onze krachten en werken nu aan de opschaling van het concept op semi-industriële schaal. In het laboratorium is het ons inmiddels gelukt om olie en kleurstof uit koffiedik te halen."

Textielindustrie

De koffiedik wordt uit de Amsterdamse horeca opgehaald. Voor de opschaling die voor volgend jaar in gedachten is, spreekt Nijstad met afvalverwerkers voor grotere hoeveelheden. De textielindustrie is erg geïnteresseerd in het product. "De natuurlijke kleurstof uit koffiedik scoort in tests heel goed op licht- en wasvastheid. Daarom is het voor de textielindustrie, waar steeds meer aandacht is voor verduurzaming, een fantastisch alternatief."

Pilot

Met hulp van het Versnellingshuis Nederland circulair! en de DEI-subsidie van RVO hebben de start-ups dit jaar een pilot kunnen ontwikkelen. De tests van de losse onderdelen van de proceslijn zijn momenteel in volle gang. "We draaien nu vooral kleine batches om het proces te optimaliseren. Volgend jaar willen we naar een capaciteit van 1000 ton per jaar", blikt Nijstad vooruit. Die opschaling gaan de start-ups CaffeInk en Spaak per 1 januari 2021 doen onder een gezamenlijke vlag: Caffe Inc.

Het Versnellingshuis Nederland circulair! is een samenwerking van het ministerie van IenW, VNO-NCW/MKB-Nederland, Het Groene Brein en MVO Nederland. Samen ontsluiten ze een groot netwerk van andere partijen en loketten, waaronder RVO.

Meer weten?

Vragen over circulair ondernemen?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?