“Laat je zien! Ons land zit bomvol slimme ondernemers met prachtige innovaties!”

Gepubliceerd op:
10 december 2022
Laatst gecontroleerd op:
13 juli 2023

Ferraat(VI) staat al tientallen jaren bekend als de krachtigste oxidant van de wereld voor behandeling van (industrieel) afvalwater. Ferr-Tech is wereldleider voor Ferraat(VI)-toepassingen voor revolutionaire, milieuvriendelijke afvalwaterbehandeling. Als Drentse start-up ontwikkelde het bedrijf als eerste ter wereld met succes een uniek proces om Ferraat(VI) in een stabiele en houdbare vorm te produceren voor industrieel gebruik. Iets wat hiervoor niet mogelijk was.

In tegenstelling tot veelgebruikte chemicaliën voor waterbehandeling is Ferraat(VI) milieuvriendelijk. Het produceert geen schadelijke bijproducten en heeft geen negatief effect op de menselijke gezondheid en ecologische systemen. Door afvalwater te zuiveren met Ferraat(VI), maakt Ferr-Tech afvalwaterbehandeling duurzamer en efficiënter. Daarnaast maakt het hergebruik van water mogelijk. Er is een steeds groter wereldwijd probleem van schoon waterschaarste. Ferr-Tech draagt met hun oplossing bij aan het verminderen van deze schaarste.

Het begin

Het bedrijf Ferr-Tech bestaat pas sinds april 2020, toen een team van 7 collega’s het bedrijf oprichtte. Maar de oorsprong van het bedrijf ligt al 7 jaar daarvoor. Toen deed een van de medeoprichters als onderdeel van zijn afstudeerscriptie, baanbrekend onderzoek naar het houdbaar en stabiel produceren van Ferraat(VI).

Toekomstplannen

Judith le Fèvre, mede-eigenaar van Ferr-Tech, vertelt over hun ambitieuze toekomstplannen: "Onze droom is om de kracht van Ferrate(VI) wereldwijd te te verspreiden. Als team hebben we alles in huis om van Ferr-Tech een succes te maken. Zowel de businesskant als de technologiekant zijn goed vertegenwoordigd binnen ons bedrijf."

Het bedrijf heeft internationale ambities. "De komende 5 maanden testen we in de Verenigde Staten bij een grote potentiële klant. Als de testen slagen, openen we in 2022 een productielocatie in de VS. Daarna kijken we naar het Midden-Oosten en Azië", zegt Le Fèvre.

Steun van RVO

RVO ondersteunt het bedrijf op dit moment en afgelopen tijd via een relatiemanagementtraject van Fastlane voor start-ups en scale-ups. "Onze werkelijkheid is iedere dag weer anders. We groeien als organisatie organisch en in een enorm dynamische wereld. Dit relatiemanagement traject biedt ons steeds weer maatwerk", zegt Le Fèvre. "Een goed voorbeeld is de ondersteuning bij onze internationale ambities. RVO helpt ons op dit moment op verschillende vlakken bij onze plannen in de VS. Denk aan intellectueel eigendom en bescherming, marktinformatie, een zakenpartnerscan voor het zoeken van een chemie-distributiepartner, trans-atlantische businessservices voor het oprichten van een bedrijfsvestiging, het regelen van visa, het openen van een bankrekening, enzovoorts."

Als onderdeel van hun plan om de VS te veroveren, doet Ferr-Tech mee aan de Consumer Electronics Show (CES) 2022 in Las Vegas. Het bedrijf is zelfs CES Innovation Award Winner. RVO ondersteunt het bedrijf vanuit afdeling Missies in de deelname aan deze grote technologiebeurs door een op maat gemaakt programma. Dit programma bereidt hen voor om zo effectief mogelijk te profiteren van hun deelname aan deze beurs. "In de voorbereiding op onze deelname aan de CES 2022 leerden we door dit programma veel over zaken doen in de VS", zegt Le Fèvre.

"Daarnaast verkennen we de mogelijkheden om ons te laten begeleiden op het gebied van financiële engineering. Het is voor ons erg fijn om te weten welke financiële mogelijkheden er zijn, welke invloed specifieke keuzes hierin hebben op je groeistrategie, en goed na te denken over de juiste timing. RVO stimuleert ondernemerschap en gidst ons door de juiste programma’s, instrumenten, netwerken en ministeries. Als iets urgent is, kunnen we heel snel schakelen en worden we direct de juiste kant op gestuurd. Op die manier kunnen wij veel tijd besteden aan ondernemen en ondertussen gebruik maken van het prachtige ecosysteem in Nederland!"

Tips aan andere wereldbestormers

Ferr-Tech adviseert ook andere ondernemers om gebruik van het ecosysteem in Nederland: "Onderwijs, overheid, bedrijfsleven en alle netwerken er omheen. Probeer niet alles alleen te doen!" zegt Le Fèvre. "Denk daarnaast goed na over je financieringsstructuur. Keuzes als fondsen of investeerders en dat gecombineerd met de juiste timing zijn zo relevant. En spar erover met mensen die er verstand van hebben."

Als laatste wil Le Fèvre meegeven: "Laat je zien! Trek soms die grote broek aan. We zijn in Nederland soms zo bescheiden. We mogen de wereld wel wat harder van ons laten horen. Nederland zit bomvol slimme ondernemers met prachtige innovaties!"

Meer weten?

Vragen over Fastlane voor start-ups en scale-ups?

 

Neem contact met ons op

 

Bent u tevreden over deze pagina?