Lang Leve Kolham, voor een toekomstbestendig dorp

Gepubliceerd op:
21 oktober 2020

Oud worden in het dorp waar hij al 35 jaar met plezier woont, dat is de wens van Jan Hasenoot. Als projectleider van het project Lang Leve Kolham maakt hij daar werk van, want uit onderzoek bleek dat tientallen dorpsgenoten Jan zijn wens delen. Lang Leve Kolham werkt daarom aan toekomstbestendige woningen en voorzieningen voor ouderen. Met hulp van de Stimuleringsregeling Wonen en Zorg krijgt dit project nu echt vorm.

Op een kwartier rijden van de stad Groningen ligt het dorp Kolham. Een lintdorp met 1.300 inwoners, waar vergrijzing een actueel probleem is. Van de inwoners is de helft boven de 50 jaar en een derde zelfs ouder dan 60 jaar. De vereniging dorpsbelang Kolham startte het project Lang Leve Kolham voor een toekomstbestendig dorp. Al snel kwam het projectteam erachter dat de informatie over de behoeften van ouderen in Kolham ontbrak. Het team deed daarom onderzoek onder de 60-plussers over de voorzieningen die zij missen.

Behoeften oudere inwoners

"We hebben enquêtes aan de deur afgegeven en ook weer opgehaald. Je komt dan bijzondere situaties tegen. Bijvoorbeeld een echtpaar dat nog boven slaapt en kruipend de trap op moet. Dat maakt dit project alleen maar urgenter", vertelt Jan. De persoonlijke aanpak had effect, want 76% van de enquêtes werd ingevuld. Met de uitkomsten startte het team activiteiten op: een wandelclub, yogalessen, een dorpskeuken, valpreventie, computerlessen en een servicepunt voor gemeentelijke zaken. "Op het gebied van wonen schoot de kennis van ons projectteam tekort", vertelt Jan. Daarom deed het team een beroep op de Stimuleringsregeling Wonen en Zorg. Deze regeling van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bevordert de ontwikkeling van nieuwe vormen van wonen en zorg voor ouderen.

Onderzoek naar woonvormen

Met behulp van de subsidie werd Evelien Klasens van architecten- en adviesbureau KAW aangehaakt. Zij onderzocht de haalbaarheid van woonvormen voor ouderen in Kolham en hoe het vastgoed in het dorp ervoor staat. Evelien: "Een project als dit draait op vrijwilligers. Zonder budget is er geen geld voor een professionele projectbegeleider. Daar helpt de Stimuleringsregeling Wonen en Zorg enorm. Het geeft projecten de kans te onderzoeken wat mogelijk is, afgezien van of je de financiering later rond kan krijgen. Want zonder die eerste stap kom je daar sowieso niet aan toe. Door al in een vroeg stadium in gesprek te gaan met de gemeente, weet je snel wat er mogelijk is." Binnenkort presenteert Lang Leve Kolham de resultaten van nog meer onderzoek én de ruimtelijke invulling van verschillende locaties voor eventuele woningen. Het plan is om 8 tot 12 woningen te realiseren. Jan: "Dan maken we een keuze voor een locatie en beginnen we echt met schetsen en ontwikkelen. Zo zijn we weer wat dichterbij het lang en gelukkig wonen in Kolham!" Meer lezen over Lang Leve Kolham? Bekijk dan het artikel op de website van Langer Thuis.

Meer weten?

Lees meer over de SWZ. De SWZ is onderdeel van het Programma Langer Thuis van het ministerie van Volksgezondheid, Werkgelegenheid en Sport.

Vragen over de SWZ?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?