"Lichte zonnepanelen zijn uitkomst voor zwakker staldak"
Pluimveebedrijven lopen voorop als het gaat om zonne-energie in de agrarische sector. Maar niet iedere stal is zomaar geschikt voor zonnepanelen. "Onze lichtgewicht panelen zijn een uitkomst voor zwakkere staldaken", vertelt Gerard de Leede, technisch directeur van de Eindhovense scale-up Solarge.

Met de stijgende energieprijzen wordt het gebruik van duurzame, zelf opgewekte energie nog interessanter. Maar niet iedere agrariër kan zomaar de overstap naar zonnestroom maken. "Want een deel van alle staldaken is niet of in beperkte mate sterk genoeg om het gewicht van een standaard zonnesysteem te dragen", vertelt Gerard de Leede.
Dak vaak oorzaak
Het aantal verduurzamingsprojecten met subsidie uit de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) neemt toe. Het aantal projecten dat niet gerealiseerd wordt, daarmee ook. In 29% van de gevallen blijken constructieve beperkingen van het dak de oorzaak. Dit bleek uit onderzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die de subsidie uitgeeft.
Lichtgewicht zonnepaneel
Gerard de Leede zet daarom in Weert een fabriek op die vanaf eind 2022 een lichtgewicht zonnepaneel produceert. Dit paneel is volledig te recyclen. Solarge gebruikt daar een kunststof voor, terwijl standaard zonnepanelen bestaan uit aluminium en glas. "Deze lichtgewicht panelen zijn een uitkomst voor zwakkere staldaken", aldus De Leede.
Voor de doorontwikkeling van deze technologie maakte Solarge gebruik van de subsidieregeling Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI 2020) van RVO. Deze regeling ondersteunt bedrijven die in consortia werken aan het bereiken van de Nederlandse klimaatdoelen.
Hoogste rendement
Kalverhouder/akkerbouwer Wilfred den Besten is al vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van het innovatieve paneel. Sinds 2019 werkt hij mee aan een pilot van Solarge dat de opbrengst van 100 zonnepanelen monitort. "Deze opbrengst is vergeleken met 10 andere zonne-installaties in de buurt. Met een vergelijkbare hellingshoek en nagenoeg gelijke weersomstandigheden", vertelt Den Besten. "Er is geen meetbaar verschil in opbrengst. We breiden de pilot binnenkort uit met een extra aantal panelen met een hoger vermogen van 500 Wp. Ik verwacht dat we dan het hoogste rendement zullen hebben."
- Ministerie van Economische Zaken en Klimaat