Lotte wil vrouwen inspireren internationaal te ondernemen

Gepubliceerd op:
15 februari 2021

Tijdens haar studententijd begon Lotte Leufkens CloudCuddle: een bedrijf dat zogeheten bedtenten maakt voor meervoudig gehandicapte kinderen. Met hulp van RVO legde Lotte contacten in het buitenland. Zij wil nu andere vrouwen inspireren om internationaal te ondernemen.

Meervoudig gehandicapte kinderen slapen normaal gesproken in een bedbox. "Dat zijn veilige bedden met een zachte binnenkant. Ze zijn bedoeld om de kinderen te beschermen, bijvoorbeeld wanneer ze een epilepsieaanval krijgen", legt Lotte uit. "Maar ook om te voorkomen dat ze hun bed uitgaan en bijvoorbeeld hun vingers in het stopcontact steken. Deze kinderen hebben geen besef van gevaar", vertelt ze.

Niet meer aan huis gekluisterd

Bedboxen zijn duur en groot. Daardoor zijn ze niet mobiel en schaffen ouders niet zomaar een tweede exemplaar aan om bijvoorbeeld bij opa en oma te logeren. Voor meervoudig gehandicapte kinderen en hun ouders is het dus moeilijk om ergens anders dan thuis te slapen. Daar wilde CloudCuddle wat aan doen. Het bedrijf ontwikkelde een bedtent, die om een matras heen geplaatst kan worden en makkelijk mee te nemen is. Lotte: "Zo maak je van een normaal matras makkelijk een veilige slaapplek en zijn meervoudig gehandicapte kinderen en hun ouders niet meer aan huis gekluisterd."

"RVO kijkt altijd naar wat je business nodig heeft en hoe ze je het beste kunnen helpen."

Zakenpartners via RVO

Er zijn heel wat links tussen RVO en CloudCuddle, vertelt Lotte. "De productie van onze bedtent vindt bijvoorbeeld plaats in andere landen. RVO weet welke landen geschikt zijn voor productie. Dat is belangrijke informatie, omdat we een sociaal verantwoord bedrijf zijn. We maken ook gebruik van de kennis en het netwerk van RVO om zakenpartners in het buitenland te vinden."

Enkele jaren geleden won Lotte de TedX Women Amsterdam Startup Award. Onderdeel van de prijs was een zakenreis naar Hong Kong. Lotte: "Die reis werd mede door RVO gefaciliteerd. Ze kijken altijd naar wat je business nodig heeft en hoe ze je het beste kunnen helpen."

Ambassadeur Groei over grenzen

Inmiddels is Lotte ambassadeur voor de Groei over Grenzen-campagne van RVO, bedoeld om meer vrouwen te inspireren internationaal te ondernemen. Lotte: "Ik wist toen ik met CloudCuddle begon überhaupt niet dat er een organisatie als RVO bestaat, terwijl het heel prettig is om door hen gesteund te worden. Door mijn ambassadeurschap hoop ik dat meer jonge ondernemers de weg naar RVO weten te vinden."

Panels en evenementen

Via Groei over Grenzen neemt Lotte deel aan panels en evenementen, gericht op vrouwelijk ondernemerschap. Lotte: "Ik vind het belangrijk om zichtbaar te zijn als internationaal onderneemster. Er zijn veel te weinig vrouwen die internationaal ondernemen. Als ik een rolmodel kan zijn voor de volgende generatie, wordt het in het hoofd van jonge vrouwen misschien ook realistischer om zelf internationaal te gaan ondernemen."

Vragen over internationaal ondernemen?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?