"In luiers zitten waardevolle grondstoffen"

Gepubliceerd op:
2 december 2020

Luiers en incontinentiemateriaal belanden meestal bij het restafval. Bij afvalenergiecentrale ARN in Weurt draait sinds vorig jaar een innovatieve recyclinginstallatie die dit afval verwerkt tot nieuwe grondstoffen. De circulaire pilot is een succes: volgend jaar verdrievoudigt de verwerkingscapaciteit.

Jaarlijks plassen en poepen baby’s en peuters in Nederland een kleine miljard luiers vol. Goed voor zo’n 200.000 ton afval. Ook van incontinentiemateriaal verdwijnt jaarlijks een vergelijkbare hoeveelheid in de container. "Dat is zonde, want in dat afval zitten waardevolle grondstoffen", vertelt ontwikkelaar Willem Elsinga. "En recyclen in plaats van verbranden scheelt tot wel 964 kg CO2 per ton."

Nieuwe methode

Luierrecycling heeft een geschiedenis in Nederland. Van 1999 tot 2008 leverden gemeentes hun luiers aan bij Knowaste in Arnhem, dat jaarlijks 35.000 ton luiers kon verwerken. Maar dat bedrijf ging failliet en daarna viel het stil. Totdat in 2015 ARN en adviesbureau Elsinga Beleidsplanning de handschoen oppakten en een nieuwe verwerkingsmethode ontwikkelden. De eerste testen vonden plaats in een kleine proefreactor van 300 liter. Elsinga: "In 2019 volgde een marktrijpe luierrecyclinginstallatie voor 5.000 ton luiers. En volgend jaar komen er 2 reactoren bij, waardoor we jaarlijks 15.000 ton kunnen verwerken." Het project wordt gesubsidieerd vanuit de regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI).

Hoe werkt het?

De reactor bestaat uit een metalen vat met een stevig roerwerk. Hierin worden de luiers gemengd met slib van de naastgelegen rioolwaterzuiveringsinstallatie van Waterschap Rivierenland. Onder hoge druk en bij een temperatuur van 250 graden smelten de luiers. Eventuele medicijnenresten en ziekteverwekkers breken af. Na het afkoelen komt het plastic bovendrijven. Van dat plastic kunnen kunststofproducten, zoals bloempotten, worden gemaakt. Wat overblijft in de reactor verdwijnt in de vergister van Waterschap Rivierenland, dat er biogas en digestaat van maakt. Digestaat is vergiste biomassa dat vaak als meststof wordt toegepast.

Aanvoer vanuit gemeenten

"Vanuit een centrale locatie in Tilburg vertrekt er wekelijks een vrachtwagen met 2 containers vol luiers en incontinentiemateriaal richting ARN", zegt Madieke Eekelaar, accountmanager bij de afdeling Brabants Afval Team (BAT) van de gemeente Tilburg. "Inmiddels hebben 7 Brabantse gemeenten zich aangesloten bij het initiatief en hebben we een systeem van gescheiden inzameling opgezet."

DEI+-regeling Circulaire economie

Met de DEI+-regeling Circulaire economie stimuleert RVO in opdracht van Topsector Energie pilots en demonstratieprojecten op het gebied van recycling en hergebruik van afval, reparatie, biobased grondstoffen, waarbij sprake is van CO2-reductie.

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?