"Maleisië is een hele goede gateway in Azië"

Gepubliceerd op:
21 oktober 2020

Silverstreet is een connectivity provider, gespecialiseerd in sms, chatbots en two-factor-authentication-oplossingen. Bijvoorbeeld het bevestigen van een transactie of wachtwoord via sms-berichten. Silverstreet is in 2000 in Nederland begonnen en sinds 2005 in Maleisië gevestigd. Het bedrijf heeft rond de 35 medewerkers en Remco Koster is Chief Commercial Officer bij Silverstreet.

Hoe is het om een bedrijf te runnen in Maleisië?

"Maleisië is een hele goede gateway in Azië en het is 'easy to do business'. Het opzetten en runnen van een bedrijf in Maleisië is makkelijk. Zo is bijvoorbeeld het openen van een bankrekening, het betalen van belasting en het in- en uitvoeren van producten eenvoudig."

"Maleisië is een goed alternatief voor Singapore."

"Een van de grootste voordelen van Maleisië ten opzichte van veel andere landen in de regio, is dat de mensen goed Engels spreken", zegt Remco Koster. "Dat is een niet te onderschatten voordeel voor een internationaal bedrijf. Het is heel praktisch zowel bij het doen van zaken als bij het zoeken van personeel. Daarnaast spreken Maleisiërs vaak meerdere talen, dat is handig voor regionale expansie. Bovendien hebben Maleisiërs een sterk paspoort waarmee ze makkelijk kunnen reizen en naar Nederland kunnen zonder visum."

Waarom heeft Silverstreet voor Maleisië gekozen?

"Als een bedrijf zich wil richten op Zuidoost-Azië dan zijn eigenlijk alleen Maleisië en Singapore goede opties", volgens Remco Koster. Hierbij speelt de taal een belangrijke rol. Daarnaast had de CEO van Silverstreet een persoonlijke voorkeur voor Maleisië en vindt hij het aangenamer om er te wonen dan in Singapore. "Singapore is heel efficiënt, maar het nadeel is dat het heel duur is en dat er veel regels zijn. In Maleisië zijn minder regels, dat kan het soms makkelijker maken om zaken te doen. Het verkrijgen van visa voor buitenlands personeel is ook goed geregeld in Maleisië, waardoor het relatief eenvoudig is om buitenlands personeel aan te trekken."

Wat is lastig aan werken in Maleisië?

"De mensen zijn niet altijd efficiënt in hun manier van werken, ze hebben soms een andere manier van werken dan wij gewend zijn. Het is een mooie uitdaging om mensen op te leiden en te trainen om efficiënter te werken. Daarnaast kunnen sommige wetten en regels in Maleisië, zoals voedselregelgeving of belastingregels, snel veranderen en snel geïmplementeerd worden. Bedrijven die daarmee te maken hebben moeten hier ad hoc op inspelen, dat kan lastig zijn. Voor bedrijven die in de ICT werkzaam zijn, valt het heel erg mee met de ingewikkelde regels en is het goed zaken doen in Maleisië."

Is het makkelijk om goed personeel vinden in Maleisië?

"Het is niet makkelijk om goed personeel te vinden, de markt is competitief omdat de werkloosheid in Maleisië laag is. Daarom is het belangrijk om als bedrijf het juiste image en de juiste cultuur te hebben. De goede Maleisiërs willen graag werken voor een internationaal bedrijf, ze hebben vaak in het buitenland gestudeerd of gewerkt. De reputatie van het bedrijf is belangrijk om goede mensen te vinden. De website van het bedrijf is daarom erg belangrijk, zowel om klanten te trekken als om goede mensen te vinden."

Hoe is het om als expat in Maleisië te wonen?

"Het is heel aangenaam om in Maleisië te wonen. Het is makkelijk om auto te rijden en je kan voor relatief weinig geld, mooi wonen in een luxueus appartement met zwembad. Daarnaast is het verkrijgen van werkvergunningen makkelijk. In Maleisië kan je een werkvergunning krijgen voor 3 jaar en expats die langer in Maleisië wonen kunnen een 'talent pass' krijgen voor 10 jaar, beide kunnen worden verlengd. Dit soort zaken zijn goed geregeld voor expats in Maleisië, dat is een groot voordeel."

Wat kan de Nederlandse ambassade doen om bedrijven te helpen in Maleisië, en om Maleisië beter op de kaart te zetten?

"De Nederlandse ambassade doet al veel om Nederlandse bedrijven in Maleisië te helpen. De ambassade heeft veel lokale kennis en contacten, bedrijven kunnen hier gebruik van maken. Om Maleisië verder op de kaart te zetten, kan de ambassade in Nederland lobbyen of een handelsmissie organiseren voor start-ups of tech-bedrijven, om te laten zien dat Maleisië een heel goed alternatief is voor Singapore. Maleisië is in Nederland vaak niet zo bekend, maar voor veel (tech)bedrijven is het een gemiste kans om Maleisië niet te overwegen."

Hulp nodig bij uw zaken in Maleisië?

De economische experts ter plaatse helpen u graag verder!

 

E: kll-ea@minbuza.nl

T: +60 321 686 200

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?