"Dankzij dit project komt mariene energie in een stroomversnelling"

Gepubliceerd op:
11 januari 2023
Laatst gecontroleerd op:
1 juni 2023

Het Europese samenwerkingsverband Ocean Energy Scale-Up Alliance (OESA) wil de ontwikkeling van technologieën voor mariene energie versnellen. Kenniscentrum Dutch Marine Energy Centre (DMEC) coördineert de OESA projecten. CEO Britta Schaffmeister: “We laten zien dat water een schone en rendabele energiebron is.” 

Naast zon en wind is ook water een schone energiebron. Met de waterkracht in onze oceanen, zeeën en rivieren kan elektriciteit worden opgewekt. “Op de Afsluitdijk wordt bijvoorbeeld energie opgewekt door zoet en zout water bij elkaar te brengen”, zegt Schaffmeister. OESA helpt mee aan de energietransitie door dit soort innovaties sneller mogelijk te maken.

Proefprojecten

Nederland, Noorwegen, Zweden, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk experimenteren met allerlei toepassingen op de Noordzee. Schaffmeister: “Denk aan turbines onderwater die getijdenenergie, de beweging van eb- en vloed, omzetten naar elektriciteit. Ook wordt de kracht van golven op verschillende manieren omgezet naar elektriciteit, bijvoorbeeld met een soort dobbers die meedeinen op de golven. En in het Caribische deel van Nederland wekken we energie op uit het verschil tussen koud en warm oceaanwater.”

Internationale samenwerking

“Eigenlijk is het project al geslaagd”, zegt Schaffmeister. Ze wijst op de plannen van technologieontwikkelaars, de samenstelling van een serviceportfolio en de opening van de Marine Energy Hub in Scheveningen. “Via het serviceportfolio krijgen ontwikkelaars zakelijk advies en zien ze in welk land ze het beste terecht kunnen voor technische dienstverlening. In de Marine Energy Hub komen partijen fysiek samen om van elkaar te leren en zien bezoekers hoe mariene energie werkt.”

Interreg steunt Europese projecten

Schaffmeister is duidelijk over de waarde van het Europese fonds Interreg North Sea: “Zonder de subsidie vanuit Interreg had de samenwerking en de gezamenlijk uitgerolde projecten niet plaatsgevonden.” Ze is ook te spreken over de samenwerking met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). “RVO heeft ons goed begeleid bij de aanvraag. Ze deden proactief mee en adviseerden positief over onze ideeën en oplossingen.”

Wij helpen u verder

Wilt u net als OESA over de grens samenwerken aan duurzame, Europese projecten? Wij ondersteunen ondernemingen, onderzoekers en overheden bij de aanvraag van subsidie uit het Europese fonds Interreg.

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?