"Mede door het OWZ hebben we echt stappen kunnen zetten"

Gepubliceerd op:
18 juni 2021

De gemeente Almere wil dat zelfstandig wonen voor iedereen mogelijk is en werkt daarom aan een woon-zorgprogramma voor kwetsbare inwoners en ouderen. Het Ondersteuningsteam Wonen en Zorg (OWZ) hielp bij de ontwikkeling ervan. "We mogen trots zijn op de basis die er nu ligt."

De woon-zorgprogrammering geeft een beeld van hoeveel woningen er nodig zijn voor welke doelgroepen, hoe deze eruit zien en waar zij komen te staan in de stad. Paul van Grieken en Ilse Habets van het team Wonen en Zorg bij de gemeente Almere werken aan deze opgave. Van Grieken: "We wilden al onze vragen en inzichten over wonen en zorg bundelen op één plek. Ook waren we op zoek naar goede voorbeelden uit de rest van het land. Daar konden we de ondersteuning goed voor gebruiken."

Hulpvraag onderzoeken

Danielle Harkes, expert bij het OWZ, hielp de gemeente Almere. Samen onderzochten zij eerst de hulpvraag en bepaalden daarna de rol van haar als expert. Habets: "Danielle heeft vooral een grote rol gespeeld in het betrekken van de woningcorporaties en zorgaanbieders, het voorbereiden en begeleiden van een grote digitale bijeenkomst. Ze stelde de goede vragen, dat is toch anders als wij dat zelf doen." Dit legde de basis voor een continu gesprek met de partners van de gemeente Almere.

Spiegelen was belangrijk

Habets en Van Grieken raden andere gemeenten aan om ook te onderzoeken of het ondersteuningsteam iets voor hen kan betekenen. "Het OWZ helpt je je vraag scherp te krijgen en je positie te bepalen. Danielle hield ons een spiegel voor. Hierdoor zagen we hoe ver we al zijn op gebied van wonen en zorg, maar ook wat nog moet gebeuren. Die spiegelfunctie was voor ons heel belangrijk."

Trots

Habets: "We hebben echt stappen kunnen zetten. Mede door de inbreng van het OWZ. Er ligt nu een product dat de basis is voor het gesprek en de verdere samenwerking met onze partners. Daar mogen we best wel trots op zijn."

Meer weten of ook hulp nodig?

Het Ondersteuningsteam Wonen en Zorg (OWZ) helpt gemeenten, woningcorporaties en zorgaanbieders bij vraagstukken over wonen en zorg. Wilt u ook gebruik maken van het OWZ? Mail uw vraag of verzoek naar wonenzorg@rvo.nl. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) neemt dan contact op voor een intakegesprek.

 

Vragen over het OWZ?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?