"Het is tijd voor meer aandacht voor onze impact op de omgeving"

Gepubliceerd op:
8 juni 2022

Denkavit is producent van jongdiervoeding en draagt bij aan een duurzamere keten. Jacob Kroes is Program Lead Corporate Sustainability & Sales manager bij Denkavit. Hij vertelt: "RVO-regelingen helpen om duurzame doelstellingen te halen. Met subsidie of samenwerking kom je verder."

Denkavit is een familiebedrijf en bestaat al bijna 100 jaar. In die tijd heeft het bedrijf een grote ontwikkeling doorgemaakt. Kroes vertelt: "We richten ons op het duurzaam produceren van jongdiervoeding voor kalveren, biggen en lammeren van geiten en schapen."

Iedereen is het erover eens dat verduurzaming nodig is

De agrarische sector staat voor uitdagingen. Kroes vindt dat er al veel stappen worden genomen. "Als sector focusten we lang op hoge productie en kwaliteit, en dat hebben we fantastisch gedaan. Nu is het tijd om meer aandacht te hebben voor impact op de rest van de omgeving. Iedereen is het erover eens dat die verandering nodig is."

Verduurzaming op verschillende manieren

Denkavit is duurzame producent van jongdiervoeding voor kalveren, biggen en geiten-  en schapenlammeren. Ook levert het bedrijf hoogwaardige gespecialiseerde grondstoffen en diervoederadditieven aan bedrijven over de hele wereld (Feed Ingredients). Daarnaast ontwikkelt de producent voeding en grondstoffen in eigen laboratoria en onderzoekscentrum voor zeugen, biggen en kalveren. Denkavit verduurzaamt door: 

  • reststromen uit de levensmiddelenindustrie in hun diervoeding te verwerken. Hierdoor dragen ze bij aan een circulaire economie;
  • vloeibare grondstoffen die soms gedroogd worden, direct als vloeibaar in te zetten. Zo besparen ze energie en verkorten ze het productieproces in de keten;
Man staat tussen duizenden zonnepanelen

Ondernemen met het oog op komende generaties

Kroes vindt duurzaamheid een logisch onderdeel van het bedrijf. Dit is al jaren een van de prioriteiten. Hij hoopt dat Denkavit nog generaties door kan gaan. "Daarbij zie ik geen manier om te ondernemen zonder je af te vragen wat het betekent voor die komende generaties. Maar duurzamer worden is een lange weg, die moet je dus op tijd inzetten. Daarom hebben wij er jaren geleden een strategisch doel van gemaakt. We zijn in de wereldwijde voedselnetwerken afhankelijk van elkaar. Daar hebben wij als Denkavit een unieke rol in."

RVO-regelingen voor duurzame doelstellingen

Kroes vervolgt: "Ik raad iedereen aan om te bedenken: waar staan we over 20 jaar, en hoe kunnen we de meeste impact op een duurzamere wereld maken? Kijk wat er mogelijk is. Allerlei RVO-regelingen kunnen helpen om jouw duurzame doelstellingen te halen." Denk aan de Subsidie voor innovatie en verduurzaming van stallen (Sbv), de MIA\Vamil en Energie-investeringsaftrek (EIA). Kroes sluit af: "Werk samen met andere partijen, dan kom je verder.”

Bekijk ook het overzicht van alle regelingen voor de intensieve veehouderij.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?