"Met CEF-subsidie versnellen we de realisatie van laadinfrastructuur"
Uitstootvrij rijden is de toekomst. Dat vraagt om een goede laadinfrastructuur. Met het project BENEFIC werken het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Nederlandse en Vlaamse overheid samen om toekomstbestendige laadinfrastructuur te realiseren. Simon Ruyters, beleidsmedewerker Groene Mobiliteit en coördinator van het project: "We zorgen voor een versnelling in het uitrollen van laadinfrastructuur."

Met het Europese transportnetwerk (TEN-T) wil de Europese Unie (EU) ervoor zorgen dat goederen en personen gemakkelijk van het ene naar het andere EU-land komen. Nu het aantal uitstootvrije voertuigen toeneemt, is er behoefte aan ontwikkeling van de laadinfrastructuur. Ruyters: "We willen de infrastructuur voor vervoer op alternatieve brandstoffen nu realiseren, zodat we op tijd klaar zijn. De grote golf van uitstootvrije voertuigen moet nog komen."
Gebruik maken van Europese middelen
Het realiseren van laadinfrastructuur brengt hoge kosten met zich mee. De investeringssubsidie CEF Transport van de EU helpt om dit soort projecten rendabel te maken. BENEFIC wil met een subsidiebedrag aparte projectgroepen lanceren. Ruyters: "De CEF-subsidie kent allerlei voorwaarden, waaronder een minimaal investeringsbedrag. Dat sluit kleine partijen uit. Wij kennen de subsidie direct toe aan projecten en geven daarmee ook kleinere partijen een kans om gebruik te maken van Europese middelen."
Denk vooruit
Ruyters heeft tips voor geïnteresseerden die overwegen een projectvoorstel in te dienen: "Denk vooruit, want de markt verandert snel. En houd in de planning rekening met eventuele vertraging in de uitvoering van het project." En tot slot: "Maak gebruik van externe expertise. Met het oog op de interne voorbereiding, uitdagende projectmonitoring en het rapporteren naar de EU is het handig als je er niet alleen voor staat."
Controleren en monitoren
Op dit moment loopt er binnen BENEFIC een 30-tal projecten voor onder andere het realiseren van snelladers voor elektrische bussen, taxi’s en auto’s. Ook lopen er drie waterstofprojecten.
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) begeleidt en controleert alle CEF-aanvragen die een link hebben met Nederland. Ook ondersteunt RVO het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bij het monitoren van alle Nederlandse projecten die door CEF zijn goedgekeurd en worden gerealiseerd. De Europese Commissie doet ieder jaar een oproep voor nieuwe projectvoorstellen. De eerstvolgende oproep is naar verwachting dit najaar.
Meer weten?
Ga voor meer informatie over het subsidieprogramma naar CEF Transport.

Meer weten?
- Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat