“Met de e-boiler spelen we in op wisselende energieprijzen”

Gepubliceerd op:
6 december 2022

Royal Avebe is de coöperatie van zetmeelaardappeltelers. Zij produceren aardappelzetmeel en aardappeleiwit. Het bedrijf onderzocht in 2015 of e-boilers gebruikt konden worden. Door de hoge netwerkkosten was het toen geen aantrekkelijke optie. Maar daar kwam verandering in met de komst van de nieuwe regeling: Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++).

Lager energieverbruik en minder CO2-uitstoot

Avebe heeft net als veel andere bedrijven een programma CO2-uitstoot verminderen. Erik Koops, Director Energy Transition & Utilities bij Avebe: “Een deel proberen we te bereiken door het proces te verbeteren. In de eiwitfabrieken in Ter Apelkanaal en Dallmin (Duitsland) maken we bijvoorbeeld gebruik van ultrafiltratie-membranen. Hiermee kunnen we de eiwitten beter scheiden van andere moleculen in aardappelsap. Daardoor is er minder energie nodig in het proces. Het leidt tot een lager energieverbruik en minder CO2-uitstoot.”

Dit project kwam tot stand met financiële ondersteuning van de subsidie Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+).

Groene stoomproductie

Ook bij de stoomproductie wil Avebe de CO2-uitstoot verminderen. Al in 2015 ontstond het plan om te investeren in e-boilers. Deze vervangen de fossiele brandstof door elektriciteit dat wordt opgewekt uit zon en wind. Alleen door de hoge netwerkkosten was het toen geen aantrekkelijke optie.

Koops: “Inmiddels hebben we SDE++-subsidie ontvangen voor 3 e-boilers.” Met een e-boiler kun je je energiestromen sturen. Koops: “Schijnt de zon en is er veel wind, dan is er sprake van een lagere elektriciteitsprijs en kun je de e-boiler inzetten. Is het aanbod groene elektriciteit daarentegen laag, dan is de warmtekrachtcentrale de beste optie.”

De verwachting is dat de e-boiler in Gasselternijveen uiterlijk 1 december 2022 in gebruik zal zijn. “In Ter Apelkanaal willen we in januari 2023 de e-boiler werkend hebben.”

Tips voor bedrijven die in e-boiler willen investeren

Koops heeft een aantal tips voor andere bedrijven die in e-boilers willen investeren:

  1. Het temperatuurniveau, dat nodig is in de productieprocessen, bepaalt hoe rendabel de e-boiler deze temperatuur kan genereren. Bedrijven die hoge temperatuurniveaus nodig hebben, lopen mogelijk tegen beperkingen aan.
  2. Speel goed in op de onbalansmarkt. De e-boiler komt heel snel op temperatuur. Vaak zijn andere assets trager. Mogelijk zijn aanpassingen nodig om gebruik te kunnen maken van het hybride systeem.
  3. E-boilers vergen forse vermogens. Het is belangrijk dat bedrijven nagaan of deze aansluiting op het elektriciteitsnet mogelijk is.
In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?