"Met de nieuwe elektrische bestelbus rijden we ritten tot 100 kilometer zonder tussentijds laden"
Breur IJzerhandel werkt zo duurzaam mogelijk. Het bedrijf verving de oude elektrische bestelwagen voor een nieuw model met hulp van de Milieu Investeringsaftrek (MIA) en de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). "Elektrische bestelwagens zijn prijzig. Maar door de regelingen denken wij zelfs na over de aanschaf van meerdere wagens."

Breur IJzerhandel bestaat al sinds 1928. Het familiebedrijf levert ijzerwaren aan bedrijven in de bouw, zorg, industrie en infrastructuur in heel Nederland. Klaas Boet, financial manager: "We vinden het belangrijk om na te denken over de gevolgen van onze acties voor volgende generaties. Daarom zijn we ook MVO-gecertificeerd, hebben het Safety Culture Ladder-certificaat en bereikten we de 3e trede van de CO2-prestatieladder. Daar zijn we erg trots op!"
Duurzamer wagenpark
Daarbij paste ook de keuze voor een duurzamer wagenpark. "Ruim vier jaar geleden kochten wij de 1e volledig elektrische bestelwagen. De actieradius, het bereik, was nog niet heel groot, maar in de nieuwe modellen is dit al enorm verbeterd." Een elektrische bestelwagen is vrij prijzig, maar de MIA en de SEBA gaven de doorslag voor Breur. "Daarmee konden we onze oude elektrische bestelwagen vervangen voor een nieuwe wagen. De netto-investering van een elektrische bestelwagen is met deze regelingen meer vergelijkbaar met de aanschaf van een bestelwagen op traditionele brandstof."
Goede resultaten tot ritten van 100 km
Inmiddels gebruiken medewerkers bij Breur de auto voor leveringen aan klanten die ook duurzaam (willen) werken. "Op dit moment rijden we vooral van onze vestiging in Gouda naar Amsterdam. Elektrisch leveren wordt steeds vaker in de grote steden gevraagd." De vorige auto moest voor zo’n afstand wel 2 keer per rit geladen worden. 'Dat is nu niet meer zo. Met afstanden van 50 tot 100 kilometer kom je goed uit."
Laat je adviseren
Boet hoorde voor het eerst over de SEBA in een radiospotje. "Daarnaast gaf de autodealer ons ook veel advies. Deze én Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kunnen je goed informeren. Zij kennen de mogelijkheden voor subsidies goed, en die maken de aanschaf aantrekkelijk." Breur IJzerhandel werkt daarnaast samen met andere ondernemers binnen Logistiek 010, een community van ongeveer 1300 Rotterdamse bedrijven. Samen zorgen ze dat Rotterdam een schone en efficiënte stadslogistiek krijgt. "We zijn graag een voorbeeld voor de gehele branche. De verbeterde techniek en regelingen als de SEBA maken elektrische bestelwagens steeds aantrekkelijker. Wij stimuleren dit graag!"
Meer weten?
Meer weten over de SEBA of MIA?
- Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat