"Met een steuntje in de rug zijn we nog succesvoller"

Gepubliceerd op:
17 maart 2022

Het Delftse bedrijf Somni Solutions maakt glasvezelsensoren om bewegingen in bruggen en gebouwen in de gaten te houden. CEO Remco Nieuwland: "In 2018 stortte de brug in het Italiaanse Genua in. In de nieuwe brug zitten 80 sensoren van Somni, om een nieuwe ramp te voorkomen."

Somni wil internationaal groeien en het aanbod aan sensoren vergroten. Voor kleine bedrijven is het lastig om investeerders te vinden, en om een netwerk op te bouwen in het buitenland. Nieuwland: "Zonder de ondersteuning van RVO had ik niet geweten waar te beginnen."

Innovatiemissie in Taiwan

In 2017 nam Somni deel aan een innovatiemissie van RVO in Taiwan. Daar kwam Nieuwland niet alleen in contact met Taiwanese overheidsinstellingen en universiteiten, maar ook met de Netherlands Trade and Investment Office (NTIO): "De NTIO heeft ons enorm geholpen door Taiwanese contacten aan te dragen. Ze ondersteunen ons ook in het onderhouden van die contacten, bijvoorbeeld door te vertalen tijdens meetings." Binnen het NTIO heeft Nieuwland daarbij veel gehad aan de innovatie officers van het Netherlands Innovation Network (IA-Netwerk).

Nieuwe sensoren ontwikkelen

Met een van de Taiwanese partners die Somni vond via de NTIO deed het bedrijf een aanvraag voor financiering vanuit GlobalStars. Dit initiatief van EUREKA - een netwerk van Europese landen - is gericht op bedrijven die samen met partners buiten Europa nieuwe technologieën ontwikkelen. Nieuwland: "Met deze financiële boost hebben we een nieuw type sensor ontwikkeld en toegevoegd aan ons aanbod."

Gevaren voorspellen

In 2021 ontving Somni ook een DHI-subsidie voor demonstratieprojecten, haalbaarheidsstudies en investeringsvoorbereidingsprojecten (DHI). In de Taipei 101, een van de hoogste gebouwen ter wereld, laat Somni zien hoe de sensoren werken. "In Taiwan zijn veel aardbevingen", vertelt Nieuwland. "Met onze sensoren kunnen we precies zien hoe het gebouw daardoor beweegt. Die informatie is belangrijk om gevaren te voorspellen en schade te voorkomen."

Ambities waarmaken

Ondertussen verkoopt Somni de sensoren die het bedrijf ontwikkelde met de financiële ondersteuning vanuit GlobalStars wereldwijd. "RVO geeft ons het steuntje in de rug dat we nodig hebben om nog succesvoller te zijn en onze ambities waar te maken", zegt Nieuwland.

Ook inzetten op buitenlandse samenwerking?

RVO ondersteunt bedrijven met internationale ambities met verschillende regelingen. Lees meer over:

Bent u tevreden over deze pagina?