Met gecodeerde stoepen de publieke ruimte slimmer inrichten
Coding the Curbs codeert straten en stoepen. Overdag kan een plek een parkeerplaats zijn en 's avonds een terras. Martijn Pater, mede-oprichter van Coding the Curbs: "We willen eigenlijk een soort Airbnb zijn voor beschikbare plekken op straat." RVO helpt Coding the Curbs bij het waarmaken van de internationale ambities.

Martijn Pater legt het idee van start-up Coding the Curbs in het kort uit: "Wij willen de publieke ruimte slimmer inrichten. We willen functies combineren om de ruimte in de stad slimmer te optimaliseren en dynamisch te gebruiken."
Om dat te bereiken, codeert Coding the Curbs stoepen. Het gaat om straten waar sprake is van dubbelfuncties. Martijn Pater: "Door de verschillende functies en gebruikers in kaart te brengen, krijgen we een basis om mee te werken."
Laden en lossen
Als voorbeeld noemt Pater laden en lossen bij een terras. "Stel je voor: je zit op het terras te genieten. Opeens staat er voor je neus een vrachtwagen die komt lossen. Dat is niet prettig voor jou als terrasbezoeker; en ook de gemeenten willen daar vanaf."
Pater: "We gingen nadenken hoe we dit op een slimme manier zouden kunnen oplossen. Hoe kun je de stad nu op zo'n manier inrichten dat dit beter gaat?"
Coding the Curbs biedt volgens Pater de oplossing. Het idee is om laad- en losplekken reserveerbaar te maken. Je kunt deze plekken dan boeken om te laden of te lossen. "Maar op andere tijden kan die plek een andere functie hebben, bijvoorbeeld voor activiteiten of voor een terras."
Proef in Utrecht en internationale ambities
In Utrecht heeft Coding the Curbs het idee al in de praktijk gebracht met 2 laad- en losplekken, vertelt Pater. "De gemeente noemde de proef succesvol en ziet zeker kansen om dit breder in te zetten. We zijn nu aan het bekijken of we het in een straat of wijk kunnen toepassen. Dan heb je ook veel meer effect."
De moeilijkheid van binnensteden beperkt zich niet tot Nederland. Coding the Curbs heeft dan ook internationale ambities, licht Pater toe. "Wij denken dat onze vinding geschikt is voor steden vanaf 50.000 mensen. Daar zijn er in Europa meer dan 800 van."
Vandaar dat Coding the Curbs heeft deelgenomen aan de Smart Cities-missie 2021 naar Barcelona. Pater: "Het was heel interessant om naar Barcelona te gaan. Hier konden we kijken of we op de goede weg zitten met onze ideeën. Ik zie het vooral als een rijk klankbord. Zo leer je heel snel of iets relevant is of niet."
Smart Cities Expo in Barcelona
Jaarlijks ontmoeten bedrijven, start-ups, steden en kennisinstellingen elkaar op de Smart City Expo World Congress (SCEWC) in Barcelona. Een Nederlandse smart-cities-missie van RVO en de 5 grote steden bezoekt de beurs. De missie is bedoeld voor start-ups en scale-ups met internationale ambities, die bezig zijn met maatschappelijke uitdagingen in steden.
Wilt u net als Coding the Curbs een beurs in het buitenland bezoeken om uw ideeën te testen? Lees meer informatie over de verschillende missies die RVO organiseert voor innovatieve start-ups en scale-ups met internationale ambities.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken