"Met herbruikbare wanden kregen we flexibele circulaire kantoorruimtes"

Gepubliceerd op:
29 november 2021

Toen duurzaam bouwadviesorganisatie NIBE de milieubelasting van Ritswand berekende, wist financieel directeur Jörg Blass dat het ook een perfecte investering zou zijn voor hun eigen kantoor. Ritswand maakt flexibele en duurzame onderdelen waarmee ze circulaire vergaderruimtes, belcellen of extra werkplekken creëren. Blass: "Het bevalt super! We overwegen zelfs om onze ritswand uit te breiden."

Ritswand-oprichter Sasja Fransen vertelt: "Het is een soort lego. Je koopt onderdelen die letterlijk aan elkaar ritsen, en daar kun je zelf mee bouwen. Deze hechten zich niet aan het pand, dus is er geen schade. Het systeem is volledig circulair. We kopen per onderdeel terug, met een terugkoopgarantie van 10 jaar. Onze producten zijn gemaakt van duurzame materialen die 30 tot 50 jaar meegaan. Als het product uiteindelijk toch slijt, hergebruiken we de grondstof. Alles wordt in Nederland geproduceerd, dus transport is ook minimaal."

Ritswand bij Nibe

Nibe was niet alleen enthousiast over de duurzaamheid van Ritswand, maar zocht ook naar een praktische manier om het kantoor effectief in te richten. Blass: "Wij hebben één grote kantoorruimte, maar hadden behoefte aan meerdere vergaderplekken, omdat medewerkers vaak met verschillende opdrachtgevers overleggen." Hier is de ritswand zeer geschikt voor, want deze biedt geluidsdichtheid tot 42 decibel en komt met LED-verlichting en ventilatie.

Verhuizing

Sinds de aankoop van de ritswand is NIBE van kantoor verhuisd. Over de ritswand hoefden zij zich geen zorgen te maken. Ritswand-medewerkers hebben het product gedemonteerd en op de nieuwe locatie weer in elkaar gezet. In het nieuwe kantoor denkt NIBE er zelfs over om nog meer onderdelen te bestellen en daarmee nog een paar extra ruimtes te creëren.

MIA\VAMIL

NIBE maakte gebruik van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Deze regelingen stimuleren bedrijven om in duurzaamheid te investeren. Van de winst mogen ondernemers 27% van het aankoopbedrag van de ritswand aftrekken (MIA) en 75% willekeurig afschrijven (Vamil). Dat levert belastingvoordeel op. Volgens Blass had NIBE zonder deze regelingen alsnog geïnvesteerd in de ritswand. "Maar het financiële voordeel is natuurlijk wel een plus. Het was ook een relatief gemakkelijk traject. Het is zeker de moeite waard om bij andere investeringen te informeren of die ook in aanmerking komen."

Meer weten?

Lees meer over belastingvoordeel op duurzame investeringen op de pagina MIA en Vamil

Vragen over de MIA\Vamil?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?