"Met hulp van een octrooiadviseur konden wij met beperkt budget toch onze innovatie beschermen"
Wat doe je als je wél een innovatief idee hebt, maar weinig geld om het te beschermen? Dan ga je op zoek naar een low-budget-oplossing. Uit tijd- en geldgebrek had Freek van Welsenis, medeoprichter van start-up Hable, de techniek achter zijn braille-toetsenbord voor mobiele telefoons nog niet beschermd. Met een octrooiadviseur van Octrooicentrum Nederland lukte het hem toch om met een beperkt budget de eerste versie van zijn product te beschermen.

Je realiseert het je waarschijnlijk niet, maar typen op een vlak scherm is bijna niet te doen als je een visuele beperking hebt. Hable bedacht er wat op: een speciaal braille-toetsenbord. Van Welsenis: "Het apparaat lijkt wel wat op een gamecontroller, die je aansluit op je mobiel. Wij hebben het platte scherm vervangen door 8 fysieke toetsen die heel makkelijk te gebruiken zijn door iemand die blind is."
Product beschermen schiet erbij in
In september 2021 is Hable gestart met de verkoop van het toetsenbord in Nederland, België en het Verenigd Koningrijk, nadat het apparaat eerst 3 jaar lang uitgebreid is getest. In die periode had Van Welsenis zo veel aan zijn hoofd, dat bescherming van zijn innovatie er een beetje bij was ingeschoten: "Toen we meededen aan de Philips Innovation Award, benaderde octrooiadviseur Hans Helsloot van Octrooicentrum Nederland ons. Hij vroeg of we al hadden nagedacht hoe we ons product gingen veiligstellen. Antwoord: nee, totaal nog niet!"
Klein budget speelt grote rol
Voor Van Welsenis was één ding heel belangrijk: het - beperkte - budget van Hable. De start-up kon nog geen octrooi betalen om de techniek achter het toetsenbord te beschermen. Wat waren hun low-budget-opties?
- optie 1: modelrecht op de vormgeving van het toetsenbord;
- optie 2: merkenrecht voor de bedrijfsnaam en het logo;
- optie 3: een strategie voor het wel of niet naar buiten brengen van informatie - geheimhouding dus.
Slim combineren van beschermingsvormen
Hable kon zich geen octrooi veroorloven, maar wel een combinatie van andere beschermingsvormen. Dat bood voldoende bescherming voor een 1e versie van het toetsenbord. Inmiddels zit de 2e versie van het toetsenbord in de pijplijn. Bij dit volgende model wil Hable de productie gaan opschalen. En dan wordt het interessant om wel octrooi aan te vragen: om investeerders aan te trekken én een unieke positie in de markt te houden.
Verken je beschermingsopties
Hable had geen groot budget nodig om een begin te maken met bescherming. Het bedrijf maakte slim gebruik van verschillende beschermingsmogelijkheden. Wil jij ook die stap zetten? Onze octrooiadviseurs zetten graag op een rijtje wat jouw mogelijkheden zijn.
Meer weten?
- Lees meer over modelrecht, merkenrecht en bedrijfsgeheim.
- Bekijk in de videoserie IE on tour hoe andere ondernemers hun ideeën beschermen.
- Bekijk het verhaal van Freek van Welsenis in de video over Hable:
Vragen over Octrooien?
Bel 088 042 42 42 (kies 3 en dan 1)