"Met Lidl Zero zetten we een grote stap om klimaatneutraal te worden"

Gepubliceerd op:
10 februari 2022

In Oosterwold, een duurzame wijk in Almere, staat nu de eerste CO2- en energieneutrale supermarkt in Nederland: Lidl Zero. Thijs Frijters is projectleider bouw bij Lidl en werkte mee aan dit staaltje duurzame en circulaire innovatie. "We hebben een hele grote stap gezet en een goed voorbeeld gecreëerd van wat er mogelijk is voor een commercieel bedrijf."

In Nederland staat veel druk op supermarktketens om duurzame producten te verkopen, maar ook om zelf duurzamer te worden. Frijters vertelt: "Supermarkten hebben veel energie nodig, want een groot deel van onze producten moet gekoeld worden." Bij Lidl zit duurzaamheid in het DNA en daarom startte het bedrijf een project om klimaatneutraal te worden. Uiteindelijk kwam het bouwteam uit in de Almeerse wijk Oosterwold, een proeftuin voor milieuvriendelijkheid. 

Duurzame en circulaire materialen

Lidl Zero is gemaakt van duurzame materialen, voornamelijk hout. Het hout in de gevel is ook gebrand, om de levensduur te verlengen. Daarnaast is het gebouw geïsoleerd met materiaal van oude poloshirts van medewerkers. "En als wij het gebouw niet meer of op een andere manier gebruiken, is het makkelijk te demonteren, dus materialen kunnen een 2e leven hebben." Zo worden dus niet alleen de poloshirts, maar ook het hout circulair gebruikt. 

Financiering met hulp van RVO

Om dit project te financieren maakte Lidl gebruik van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). "Het is niet alleen een financiële prikkel, het helpt je ook om een doel te stellen, zoals een MilieuPrestatie Gebouw (MPG) van 0,5." De MPG geeft aan wat de belasting op het milieu is van de materialen die in een gebouw worden toegepast. Sinds 2018 mag deze maximaal 1 zijn. Lidl Zero zit nu op een MPG van 0,47. "Het idee dat verduurzamen duurder is, is niet waar. We moeten dit gewoon samen doen en van elkaar leren."

Met hulp van de Energie-investeringsaftrek (EIA) investeerde Lidl ook nog in een energiezuinig verwarmingssysteem. Hierbij gebruiken ze de warmte van de koelinstallatie om het gebouw te verwarmen. Daarnaast hebben ze maar liefst 1.566 zonnepanelen geïnstalleerd.

De toekomst van Lidl Zero

Frijters verwacht dat er nog veel meer Lidl Zero’s of andere duurzame, circulaire en energieneutrale Lidl's komen, maar het is wel een zoektocht. "Deze locatie heeft een groot terrein waar het filiaal vrij op staat. We kijken nu hoe we overal kunnen verduurzamen, ook midden in de stad. Duurzaamheid kan bovendien uit meer hoeken komen dan alleen het gebouw. Ook daar kunnen we nog meer stappen zetten."

Meer weten?

Vragen over de MIA\Vamil?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?