“Met ons slimme systeem kun je thuis 10 tot 15 % energie besparen.”

Gepubliceerd op:
20 januari 2023

Steeds meer appartementsgebouwen in Nederland gaan van het aardgas af en kiezen voor een warmtepomp. De kans is daardoor groot dat op bepaalde tijdstippen de stroompiek zo hoog is dat het stroomnet het niet aan kan. Dat moet slimmer kunnen, dacht een consortium van bedrijven en instellingen. ”Met onze technologie maken we van ieder huishouden een profiel”, vertelt Edwin van Kessel van BeNext.

    Om een goede balans in het stroomnet te krijgen ontwikkelden de bedrijven een slim systeem. Het gaat om het Model Based Predictive Controller (MBPC)-regelsysteem voor bestaande gebouwen. Dit systeem voorspelt aan de hand van online weersvoorspelling, informatie uit sensoren en modellen hoeveel warmte er nodig is.

    Gedrag van bewoners meten

    Om dit te regelen is technologie van BeNext gebruikt, en met subsidie van RVO uitgetest in een pilot in Leusden. “Dit appartementencomplex was al gerenoveerd, maar we hebben sensoren achteraf geïnstalleerd”, vertelt Edwin van Kessel van BeNext. “Daarmee konden we de prestaties van de warmtepomp en het ventilatiesysteem monitoren. Ook konden we het gedrag van de bewoners meten. Op deze manier kunnen we van ieder huishouden een profiel maken.”

    Zonnige dag

    Zo was te zien dat het warmwatergebruik redelijk constant is. De ene bewoner vraagt alleen ’s ochtends veel warm water en de andere alleen ’s avonds. Van Kessel: “Dankzij die constante weet je dus dat die boiler overdag niet warm gehouden hoeft te houden. Dat scheelt weer energie. En als het overdag zonnig is, kun je voor de avondpiek het warm water duurzaam opwekken. Zo zijn we op 2 momenten goedkoper uit.”

    10 tot 15 % besparing

    Het bleek te werken. Van Kessel: “Er zijn nog meer besparingsmogelijkheden getoetst. Zoals: moet je het hele huis steeds verwarmen of kan deze automatisch uitgezet worden als er niemand aanwezig is? Al met al hebben we hier zo’n 10 tot 15 % warmtebesparing behaald”, aldus Van Kessel.

    Happy Balance

    Aan het consortium nemen deel: JAGA, DHPS, BeNext, Seinenenergie, Saint­Gobain, WeThePeople en SVn. Bij het Happy Balance-renovatieconcept wordt de gebouwschil (gevel, dak, vloer) verbeterd. Daarnaast wordt de cv-ketel vervangen door een warmtepomp en Lage Temperatuur Verwarming-convectoren (LTV).

    Om de pilot mogelijk te maken vroeg het consortium DEI+-subsidie aan. Het vervolg is er ook al. Happy Balance heeft namelijk een spin-off opgezet, Vverduurzamen.nl. Deze gaat het concept opschalen om bij meer VvE’s tot energiebesparing en verduurzaming te komen.

    Meer weten?

    In opdracht van:
    • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
    Bent u tevreden over deze pagina?