“Met RoboDock besparen we tijd, energie en geld”
Windparken op zee moeten worden gemonitord en onderhouden. Nu gebeurt dat nog met bemande schepen. Dat kost veel tijd, energie en geld. Onbemande schepen met geautomatiseerde apparatuur worden daarom steeds vaker ingezet. Een consortium van bedrijven ontwikkelt nu een platform waarmee deze onbemande schepen volledig geautomatiseerd kunnen aanmeren en opladen op zee: RoboDock.

Vanaf het platform kunnen onbemande boten aanmeren om geheel geautomatiseerd onderhoud aan windparken uit te voeren. De onbemande boot is 12 meter lang en bevat een elektrische onderwaterrobot met inspectieapparatuur.
Data verzamelen
Lex Veerhuis, development manager bij Fugro, legt uit: “De boot vaart vanaf de RoboDock uit naar turbines, waar vervolgens met camera’s en sensoren data wordt verzameld. Het schip en de onderwaterrobot worden via een satellietverbinding aan de wal bestuurd in een daarvoor ingericht ‘control center’." De verzamelde data worden in een cloud-omgeving opgeslagen en geanalyseerd. “Daarna worden deze gepresenteerd aan de eigenaar van het windmolenpark.”
CO₂-footprint verlagen
“Onbemande vaartuigen hebben veel voordelen, zo kunnen we veiliger werken. Normaal werk je op zo’n platform toch met 20 tot 40 mensen de klok rond. Als je geen personeel op het platform hebt, verminder je de risico’s. Daarnaast besparen we energie waardoor we onze CO₂-footprint verlagen. Met deze hybride schepen maken we alvast een belangrijke stap.”
Veel flexibeler
Verder wordt het onderhoud van windmolenparken door onbemande vaartuigen veel flexibeler, legt Veerhuis uit. “Je kunt een vloot heel dynamisch inzetten, waardoor je sneller op vragen van klanten kunt reageren. Dat geeft meer efficiëntie in het bedrijfsmodel en maakt het verzamelen van data makkelijker.”
Eerste versie
De ontwikkeling van RoboDock is begin 2021 gestart. Inmiddels wordt gewerkt aan de oplevering van het eerste prototype in de vorm van een drijvend ponton. Deze eerste versie van RoboDock is in samenwerking met de Nederlandse bedrijven RC Dock en scheepswerf De Hoop en onderzoeksinstituut NIOZ ontworpen en gebouwd en wordt nog dit voorjaar voor het eerst getest.
MOOI-regeling
De regeling Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI) helpt bedrijven en instellingen om samen met minimaal 3 andere partijen Nederland duurzamer te maken. Hiervoor is subsidie beschikbaar voor duurzamere elektriciteitsproductie, gebouwde omgeving en industrie. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert de regeling uit.
Meer weten?
Vragen over MOOI?
- Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
- Ministerie van Economische Zaken en Klimaat