"Met ultrasoon geluid maken we Braziliaans drinkwater schoon"

Gepubliceerd op:
21 oktober 2022

De DHI-regeling heeft LG Sonic veel gebracht. Het bedrijf heeft voet aan de grond gekregen in Brazilië met hun techniek om met ultrasoon geluid algen te verdelgen. Dat is gelukt dankzij een door RVO ondersteund project bij het grote Braziliaanse mijnbouwbedrijf Vale.

Lisa Maria Brand van LG Sonic vertelt over de oplossing die het bedrijf 10 jaar geleden heeft ontwikkeld. "Hiermee bestrijden we algen in oppervlaktewater. Dat doen we met behulp van ultrasoon geluid. Dat beïnvloedt het drijfvermogen van algen. Ze hebben namelijk zonlicht nodig om te groeien. Door het geluid lukt het de algen niet meer om aan de oppervlakte te blijven. Zo groeien ze steeds minder en sterven ze af."

Ze legt uit dat de techniek vooral is bedoeld voor water dat niet met procesbehandeling kan worden schoongemaakt. "Dan gaat het vooral om oppervlaktewater. Vroeger gooide men daar kopersulfaat bij om algengroei te voorkomen, maar dat is niet milieuvriendelijk."

Toepassingen

De techniek wordt vooral in het buitenland veel toegepast, vertelt Brand. "Wij zijn internationaal georiënteerd; 95% van onze business is export." In Brazilië was het LG Sonic nog niet gelukt om voet aan de grond te krijgen. De DHI-regeling van RVO bracht daar verandering in, legt Brand uit. "We hadden contact met verschillende drinkwaterbedrijven en gemeenten in Brazilië. Dat liep echter vast. Toen zijn we de DHI-regeling ingegaan om een eerste, lokaal proefproject te kunnen doen. Daarvoor hebben we eerst zelf een aantal bedrijven geselecteerd waar we graag een pilot zouden doen."

Goede referentie

De keuze voor de pilot viel uiteindelijk op Vale, een Braziliaans mijnbouwconcern. Brand: "De reden daarvoor was dat dit soort industriële bedrijven toch wat sneller kunnen schakelen dan publieke bedrijven. Ten tweede is dit zo'n grote partij dat het ook buiten Brazilië een goede referentie is." De DHI-regeling stelde LG Sonic in staat om de pilot bij Vale uit te voeren. "Een deel van de kosten uit het demonstratieproject werden vanuit de regeling betaald. Daarnaast waren ook de contacten van de Nederlandse ambassade erg waardevol."

    Tweede project

    De DHI-regeling heeft LG Sonic dan ook zeker mooie dingen opgeleverd. "We hebben inmiddels een tweede project in Brazilië gedaan. Dat was voor het drinkwaterbedrijf in Rio de Janeiro dat veel last had van algen in het waterreservoir. Door die algen kwam er bijna ondrinkbaar geel water uit de kranen. We hebben er onze systemen geïnstalleerd. Mede hierdoor is het water weer bruikbaar."

    Ook uw product demonstreren?

    Wilt u ook een demonstratieproject, haalbaarheidsstudie of investeringsvoorbereidingsproject in het buitenland uitvoeren voor uw product of dienst? Lees wat er mogelijk is met de DHI-regeling van RVO.

    Bent u tevreden over deze pagina?