“Mijn omzet daalde ineens met 70%”

Gepubliceerd op:
22 juli 2021

In de taxibranche waren de gevolgen van de coronacrisis al snel zichtbaar. Erwin van Eekhout is taxichauffeur en eigenaar van taxicentrale Eltax in Leiden. Zijn vaste klanten zijn vooral zakenreizigers en hotelgasten, dus viel een groot deel van zijn werk weg. Van Eekhout: “In maart 2020 daalde mijn omzet in één keer met 70%.” Om zijn vaste lasten toch te kunnen betalen, vroeg hij de TVL aan.

Verkeerde SBI-code

Als Van Eekhout de TVL juni - september 2020 aanvraagt, wordt zijn aanvraag afgewezen. De SBI-code van zijn bedrijf komt niet in aanmerking voor de regeling. SBI staat voor Standaard Bedrijfsindeling en geeft aan wat de hoofd- en de nevenactiviteiten van een bedrijf zijn. "RVO zag mij als taxicentrale, terwijl ik de aanvraag deed voor mijn werk als uitvoerend taxichauffeur.”

Bij KVK laat Van Eekhout de SBI-code aanpassen. Maar als hij de aanvraag voor de TVL Q4 2020 wil indienen, blijkt dat bij RVO nog steeds de verkeerde SBI-code staat. Als je bij KVK de SBI-wijzigt, is die niet bij RVO ook veranderd. Van Eekhout: “Gelukkig verloopt het contact met RVO goed. Zij gaven mij het advies om gewoon een aanvraag in te dienen voor het vierde kwartaal, ook al liep er nog een bezwaar tegen de afwijzing voor het derde kwartaal.” Uiteindelijk ontving Van Eekhout voor beide kwartalen de TVL.

Slimme alternatieven

Om de periode waarin zijn vaste klanten niet reisden te overbruggen, ging Van Eekhout op zoek naar slimme alternatieven. Hij richtte zijn marketing op ziekenhuisvervoer en vervoer naar vaccinatielocaties. Ook haalde hij een nieuwe klant binnen binnen: een bedrijf met ICT-personeel dat op locatie moest blijven werken, en dat er alles aan wilde doen om besmettingen te voorkomen.

Van Eekhout: “Gelukkig komen mijn oude klanten nu ook langzaam terug. Ik richt me ook weer op de ritten naar Schiphol. December 2020 was uiteindelijk een uitzonderlijk goede maand, maar niet genoeg om dat kwartaal zonder TVL te kunnen. Dit jaar trekt het gelukkig weer aan, en heb ik de TVL niet meer nodig.”

Bent u ondernemer en heeft u door omzetverlies moeite om de vaste lasten te betalen? Vraag dan de Tegemoetkoming Vaste Lasten aan. De TVL Q2 2021 is geopend tot 20 augustus 17:00 uur.

Vragen over TVL?

Bent u tevreden over deze pagina?