"Mijn werk is gelukt als de klant er niets van merkt, maar alles wel steeds makkelijker gaat"

Gepubliceerd op:
14 september 2021
Laatst gecontroleerd op:
21 juni 2022

Adviseur klantgegevens Joris Wittenberg en zijn collega's zorgen dat de informatiestroom tussen RVO en klanten, overheidsinstanties, KVK en de Basisregistratie Personen vlekkeloos verloopt. Vroeger moesten mensen bij elke instantie hun gegevens telkens opnieuw invoeren. Vaak tot grote ergernis. Dat is bijna verleden tijd.

"Eigenlijk willen we voorkomen dat het wiel steeds opnieuw uitgevonden moet worden", zegt Joris. "De overheid streeft naar een 'actueel adressenboek' in de Cloud die elke overheidsinstantie en elke burger kan gebruiken. Niemand hoeft dan meer eigen (adres)lijsten bij te houden. Eén van mijn taken is zorgen dat RVO deze gegevens gaat gebruiken. Dat klinkt misschien eenvoudig, maar dat is het niet. Want alleen al bij RVO hebben we 2 miljoen relaties en vele processen die er afhankelijk van zijn." Toch denkt Joris dat zo'n systeem voor de hele overheid binnen 5 jaar haalbaar is.

Inspelen op de unieke situatie van de klant

"De impact van mijn werk is dat wij de klant sneller en beter kunnen helpen en dat de klant probleemloos gebruik kan maken van onze dienstverlening. Dit kan als RVO niet vraagt naar gegevens die de overheid al weet, en ook de gegevens binnen onze organisatie slim hergebruikt. Wij bouwen een uitgebreid klantbeeld op en kunnen daardoor inspelen op de unieke situatie van de klant. Bijvoorbeeld door regelingen aan te bieden die precies bij zijn of haar bedrijf passen, maar die de klant nog niet kent. Eigenlijk kun je zeggen dat mijn werk goed gelukt is, als onze klant er niets van merkt. Behalve dat alles steeds makkelijker gaat."

Samenwerking met partners

In het verleden reisde Joris veel in het binnen- en soms zelfs buitenland. Zo was er een kick-off in Madrid om ook op Europees niveau klantgegevens uit te wisselen. "Een goede samenwerking met de partners is superbelangrijk. En kennis van systemen ook. Je moet elkaars taal spreken. Ik ben veel in gesprek met partners om te kijken wat RVO voor hen kan betekenen en andersom. Vaak gaan die gesprekken over software om te kijken waar we welk probleem mee kunnen oplossen. Je moet abstracte begrippen analyseren en vertalen naar de specifieke situatie bij RVO", zegt Joris. "Nu gaat alles via beeldbellen, maar daar red ik me prima mee."

Van opleiding tot bioloog naar adviseur gegevens en data

Joris is opgeleid als bioloog. Hij kwam even wat uitzendwerk doen voordat hij aan de slag kon als bioloog. Zo liep het niet. Bij RVO kwam hij terecht in de data-entry. Die materie boeide hem zo dat hij daarin is verdergegaan. De vrijheid en het vertrouwen dat hij bij RVO krijgt waardeert hij enorm. "Ik beschrijf mijn eigen jaardoelen, deel zelf mijn tijd in en er is heel veel ruimte om met nieuwe ideeën te komen. Uiteraard gaat dat in overleg met het management. Je leest in organisatievisies vaak over 'de juiste medewerker op de juiste plek'. Bij RVO is dat echt zo. Het fijnst werk ik als ik een flow zit. Oftewel helemaal één worden met mijn werk, dan vliegt de dag voorbij. En er ligt altijd weer iets nieuws om de hoek."

Inlogproces eenvoudiger gemaakt

"Ik ben trots op mijn voorstel om het inlogproces voor ondernemers eenvoudiger te maken. Dit heb ik van pril idee tot realisatie mogen begeleiden. Vroeger moest de klant eerst bellen, formulieren invullen, en kon daarna pas inloggen. Nu zijn er geen tussenstappen meer. De klantvriendelijkheid ging daardoor met sprongen vooruit."

Wat kun jij doen bij RVO?

Lijkt het jou leuk om net als Joris bij RVO te werken? Bekijk de openstaande vacatures en jouw mogelijkheden op Werken bij RVO.

Vragen?

Neem contact op met het Servicepunt Werken. Dat kan via solliciterenrvo@rvo.nl.

Bent u tevreden over deze pagina?