MIT-subsidie maakt fietsinnovatie voor wereldtop mogelijk
Nieck Busser is oprichter en eigenaar van Scope Cycling. Hij timmert al jaren aan de weg met innovaties voor fietsen. Mede dankzij subsidies van de Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) gebruikt de wereldtop van het wielrennen nu een van hun laatste uitvindingen, het Scope Atmoz-systeem.

Druk op de knop
“Met Scope Atmoz kun je tijdens het fietsen vliegensvlug je bandenspanning aanpassen”, vat Busser het innovatieve systeem samen. “Dat doe je via twee drukknopjes aan het stuur. De bandendruk lees je direct af op je fietscomputer. Het systeem is ideaal als je onderweg verschillende ondergronden tegenkomt, bijvoorbeeld vlak asfalt en hobbelige kasseien. Bij zo'n steenweg wil je een lagere bandenspanning voor meer comfort. Op een vlakke weg wil je juist hardere banden. Dat levert minder rolweerstand op, waardoor je sneller fietst. En dat levert enorme tijdwinst op.”
Financiële risico’s
Busser: “Innoveren is leuk, maar het is ook financieel riskant om een totaal nieuw product op de markt brengen. Zeker voor kleine bedrijven als wij en EPHI, het ingenieursbureau waarmee we voor dit product samenwerken. MIT-subsidies van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) nemen dat risico deels weg. Ze zijn bedoeld voor ondernemers in topsectoren."
"Onze 1e subsidie was voor een haalbaarheidsstudie", vertelt Busser verder. "Daaruit bleek dat ons bedachte product ook echt te maken was. Van de 2e subsidie konden we het ontwikkelproces betalen. Want als je een product op de markt wilt brengen, moet je het eerst uitgebreid testen en zorgen dat het in grote aantallen te maken is. Daar zijn we nu zeker van.”
Koploper blijven
Nederland is wereldwijd koploper in fietsen. Ook ondernemend gezien. Omdat de internationale organisatie voor de wielersport (UCI) Scope Atmoz heeft goedgekeurd, is het systeem ook in het professionele wielrennen toegestaan. “Wielerploeg DSM gebruikt Atmoz al. Daardoor kunnen we het systeem ook blijven verbeteren”, aldus Busser. “Uiteindelijk willen we het product ook voor amateurwielrenners betaalbaar maken. Dan profiteert iedereen ervan. Zo blijft Nederland sportief én recreatief koploper op het gebied van fietsen.”
Duurzame mobiliteit
Fietsen draagt wereldwijd bij aan duurzaamheid, bereikbaarheid, veiligheid en een gezonde leefstijl. Daarom ondersteunt RVO ondernemers in de Nederlandse fietsensector bij duurzaam, internationaal en innovatief ondernemen. Einddoel is dat de fiets een steeds beter alternatief wordt voor de auto.