"Morphende vleugels en draadloze technologieën zorgen voor duurzamer vliegen”

Gepubliceerd op:
11 mei 2022

Alleen een – uiteindelijk – klimaatneutrale luchtvaart heeft toekomst. De Nederlandse vliegtuigmaakindustrie begrijpt dat en innoveert met steun van de Nederlandse overheid. Die steun om te verduurzamen is nodig in deze turbulente tijd voor de vliegtuigsector, na de coronacrisis en met nu de oorlog in Oekraïne. "De innovaties waar de vliegtuigmaakindustrie aan werkt, kunnen een enorm verschil maken", zegt metaalspecialist Anton Bakker van GKN Fokker.

Fokker vliegtuigbouw gebogen dunwandig element

Morphende vleugels

Morphende vleugels. Bij de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de Technische Universtiteit Delft is het een bekend begrip. Zij zijn in de lead voor het programma RICHTING,  dat staat voor radicale weerstands- en gewichtsreductie door morphing en microstructuren. Projectleider Roeland de Breuker van de TU Delft geeft uitleg. "We hebben het over vleugels en kleppen die bij het opstijgen, tijdens de vlucht en bij het landen steeds de meest efficiënte vorm aannemen. Dat wil zeggen dat ze actief, zowel statisch als dynamisch, hun vorm kunnen aanpassen aan de vliegomstandigheden. Hiermee verminderen ze de weerstand van een vliegtuig."

Minder weerstand betekent minder brandstofverbruik. De TU Delft werkt voor de ontwikkeling nauw samen met de Nederlandse organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO), het Koninklijke Nederlandse Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR), de Duits-Nederlandse windtunnels (DNW) en de hightech startup Qlayers. 

Gewichtsbesparing van 15%

Naast de morphende vleugels zet de vliegtuigmaakindustrie zwaar in op gewichtsbesparing. Anton Bakker staat namens GKN Fokker aan het roer van dit programma. In dit programma wordt in samenwerking met het NLR onderzocht hoe dunwandige constructies (romp, staart, vleugelkleppen) lichter én sterker gemaakt kunnen worden. Bakker: "Als je de middellange afstandsvliegtuigen die nu vliegen als uitgangspunt neemt, dan verwachten we hiermee een gewichtsbesparing te bereiken van zo’n 15 procent. Géén kleinigheid, dus."

Slimmer en draadloos

NLR is leidend in een programma dat inzet op het slimmer én draadloos maken van de datanetwerken in vliegtuigen. Dit programma vraagt om de ontwikkeling van een nieuwe netwerkarchitectuur aan boord, zodat de nieuwste draadloze technologieën hun plaats aan boord kunnen krijgen. Cruciaal hierbij (en natuurlijk ook bij de andere innovaties), is dat de veiligheid niet in het geding komt. Primair voordeel van draadloos is uiteraard gewichtsbesparing. Dat kan oplopen tot enkele honderden kilo’s voor een middelgroot toestel.  

Subsidieregeling TSH Vliegtuigmaakindustrie

De programma’s ontvangen steun van de Nederlandse overheid, vanuit de regeling TSH Vliegtuigmaakindustrie. Deze had als doel onderzoeksprojecten te stimuleren die bijdragen aan de verduurzaming van de luchtvaart en de relatie te versterken tussen Europees onderzoek & innovatie en nationale onderzoekactiviteiten in civiele vliegtuigontwikkeling. 

Lees meer over de subsidieregeling TSH Vliegtuigmaakindustrie

Bent u tevreden over deze pagina?