NBSO: al 25 jaar jouw lokale partner in het buitenland!

Gepubliceerd op:
7 december 2021

De NBSO's (Netherlands Business Support Offices) vormen al 25 jaar een netwerk van handelskantoren. Ze vallen onder het economisch buitenlandnetwerk. Het zijn kleine handelskantoren die Nederlandse bedrijven ondersteunen in het buitenland. Wereldwijd zijn er 22 kantoren in 11 landen. Jaarlijks helpen NBSO's zo'n 1.600 ondernemers.

25 jaar, een goed moment voor een feestje? Deputy Representatives Patricia van der Werf en Josefina Nonell Lopez vinden van wel. Volgens de Deputies zijn 25 jaar kennis van de lokale markt, de taal, de cultuur én het uitgebreide, economische netwerk de kracht van de NBSO's. Maar ook de kleinschaligheid is een onderdeel van het succes: "Doordat het kleine kantoren zijn, kunnen ze relatief snel worden opgezet. En blijkt de regio uiteindelijk toch niet zo kansrijk, dan kan worden besloten om een kantoor te sluiten of te verplaatsen naar een economisch meer aantrekkelijke regio."

Hamburg

Patricia van der Werf werkt sinds 11 jaar als Deputy Representative bij het NBSO Hamburg. Zij merkt op dat in het begin vooral veel startende ondernemers aanklopten. Nu zijn het ook steeds vaker gevestigde bedrijven die gebruik willen maken van het enorme netwerk van het NBSO. Ook ziet zij een verschuiving in het soort bedrijvigheid: "Duurzame energie is heel erg opgekomen. Waterstof wordt bijvoorbeeld steeds belangrijker en vloeibaar gas verdwijnt meer naar de achtergrond''. 

''Er gebeurt uiteraard ook heel veel rondom start-ups, scale-ups en smart cities. Sowieso gaat alles steeds sneller. Digitaal zakendoen is enorm gegroeid, vooral nu in coronatijd. Er zijn de afgelopen 2 jaar dan ook steeds meer digitale handelsmissies en online evenementen georganiseerd. Duitsland is nog steeds de belangrijkste handelspartner voor Nederland en 2021 betekende voor de Duits-Nederlandse handel zelfs een recordjaar."

Barcelona

Josefina Nonell Lopez beschrijft haar rol als 'de ogen en oren' van RVO in het buitenland. Josefina was van 2012 tot najaar 2021 Deputy Representative van NBSO Barcelona en spreekt vloeiend Spaans en Catalaans. Dat was in Catalonië absoluut een voordeel. Ook Josefina constateert een verandering: "COVID-19 was echt een breekpunt. Het heeft de digitalisering versneld. We verwachtten minder handelsvragen, maar het tegendeel gebeurde. Spanje staat in de spotlights. Misschien juist wel omdat ondernemers nu dichter bij huis zaken willen doen. We hebben in COVID-tijd meer aanvragen dan ooit gekregen. Er is zelfs een wachtlijst."

Toename vrouwelijke ondernemers

Ook het vrouwelijk ondernemerschap is gegroeid: "Barcelona is een kosmopolitische en vooruitstrevende stad. Ik zie Nederlandse vrouwelijke zakenclubs zich verder ontwikkelen," zegt Josefina, "Professionele vrouwen die elkaar ondersteunen in het ondernemerschap. Er nemen ook meer vrouwen deel aan de economische missies. Vaak ondernemen vrouwen in de creatieve, dienstverlenende- en de toeristische sector, maar ook in consultancy, advocatuur en verzekeringen".

In Hamburg zijn ook steeds meer vrouwelijke ondernemers, maar het kan nog wel een impuls gebruiken. Patricia geeft aan dat Hamburg een innovatieve regio is met gevestigde sectoren zoals de scheepvaart, logistiek, luchtvaart en duurzame energie. "Dat zijn vaak nog wel mannenbolwerken. Vrouwelijke ondernemers vind je over het algemeen meer in creatieve en sociale sectoren en ondersteunende functies."

Kers op de taart

Patricia vertelt dat de vragen van ondernemers heel divers zijn, maar dat ze zich toch vooral veel bezighoudt met 'matchmaking'. Ondernemers met elkaar in contact brengen en met relevante netwerken: "Duitsland is een land van grote beurzen, bijvoorbeeld de Hannover Messe of de SMM (Maritieme beurs). Daar worden nog steeds veel zaken gedaan. Als NBSO zijn we veel op beurzen aanwezig en regelmatig (mede)organisator van programma's en evenementen. Daarnaast wijzen we Nederlandse ondernemers op de kansen in Duitsland."

De NBSO begeleidt ook vaak meerdaagse handelsmissies voor ondernemers vanuit Nederland: "Soms met een politieke delegatie en in het beste geval met leden van het Koninklijk Huis. Vooral het Koninklijk Huis opent echt deuren," zegt Patricia. "Uiteraard geven we ook individuele adviezen. Als ik lees of hoor dat iemand die ik heb geholpen binnen 5 jaar heel succesvol is geworden, dan zijn dat voor mij de kersen op de taart."

Eerste digitale handelskantoor NBSO in Spanje

NBSO Barcelona lanceerde in 2019 het digitale handelskantoor Handelmetspanje.com. Dit ondernemersplatform is in nauwe samenwerking met de Nederlandse ambassade in Madrid ontwikkeld. Ondernemers vinden er algemene en economische informatie over Spanje, en informatie over regio's en sectoren. Ook biedt het platform: een Bedrijvenplaza, marktkansen, wet- en regelgeving, evenementen, netwerken en brancheorganisaties. Nederlandse bedrijven kunnen zich er gratis registreren en presenteren.

Volgens Josefina moet het platform vooral laagdrempelig zijn: "Ver voor COVID werkten we er al aan, aangezien we digitalisering hoog in het vaandel hebben staan. We wilden een laagdrempelig platform en dat is goed gelukt, ondernemers weten ons beter te vinden. En de andere NBSO's ook. Die vragen om advies en willen de mogelijkheden voor zo'n platform ook onderzoeken. Zo gaan we samen op weg naar de toekomst."

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?